Novi filmovi na platformi

Noć kraljeva redatelje Philippe Lacôtea, Strah redatelja Ivajlova Hristova, Još jedan dah redateljice Nisan Dag, Čovjek koji je prodao svoju kožu redateljice Kaouther Ben Hania, Influencerica redatelja Magnus von Horna i Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić novi su filmovi koje možete pogledati na Kino Europa Online.

Mladić stiže u “La Macu”, zatvor smješten usred šume Obale Bjelokosti kojim upravljaju zatvorenici. Odmah po dolasku, zatvorski glavešina ga odabire da tijekom nadolazeće noći crvenog mjeseca – u skladu sa starom zatvorskom tradicijom – ostalim zatvorenicima ispriča priču. Saznavši kakva ga sudbina čeka nakon završetka priče, počinje pripovijedati o mističnom životu legendarnog odmetnika Zama Kinga i trudi se da priča potraje do zore. Dinamična i vizualno impresivna drama Noć kraljeva, premijerno prikazana na Toronto Film Festivalu te nagrađena na brojim prestižnim filmskim festivalima, inspirirana je redateljevim sjećanjem na notorni zatvor La Maca u kojem je kao dijete posjećivao svoju majku, političku zatvorenicu.

Radnja prati učiteljicu Svetlu koja nakon zatvaranja seoske škole živi povučenim životom uslijed financijske nesigurnosti između obreda obilaska groblja i lova koji joj predstavlja koliko zabavu toliko i nuždu. Prilikom jednog takvog pohoda sreće Afrikanca Bambu , migranta iz Malija koji svoj život vidi izvan ratnih zona, a cilj svog puta u Njemačkoj. Splet okolnosti navede Svetlu da mu, doduše nevoljko, u svom domu pruži utočište, na što sredina nenavikla na strance reagira onako kako to nalažu pravila ksenofobije. Strah je svoju premijeru imao na prošlogodišnjem Black Nights Film Festivalu u Tallinnu, na kojem je osvojio Grand Prix za najbolji film.

Fehmi je 19-godišnji talentirani reper iz siromašne Istanbulske četvrti koji bi želio postati glazbena zvijezda. Radi kao ispomoć u trgovini i povremeno konzumira jeftinu sintetičku drogu „bonzai“. Nakon što upozna 25-godišnju DJ-icu Devin, zaljubljuje se i započinje s njom strastvenu vezu i glazbenu suradnju. Uskoro ga kontaktira producent iz velike izdavačke kuće, no na putu prema glazbenom uspjehu, ali i sretnom ljubavnom odnosu s Devin, stoji Fehmijeva sve veća ovisnost o drogi. Ovu emotivnu priču s ulica Istanbula prati snažan reperski soundtrack koji je za film sastavio jedan od najcjenjenijih turskih repera, Da Poet. Film Još jedan dah premijeru je imao na prošlogodišnjem Black Nights Film Festivalu u Tallinnu, na kojem je Nisan Dağ osvojila Grand Prix za najbolju redateljicu.

U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka, mladi Sirijac Sam Ali prihvaća ponudu glasovitog umjetnika koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da dobiva slobodu, Sam završava kao eksponat u europskim muzejima. Romantična melodrama Čovjek koji je prodao svoju kožu oštra je satira zapadnog društva i umjetničkog svijeta, inspirirana kontroverznim radom belgijskog umjetnika Wima Delvoyea, i ujedno prvi tuniski film nominiran za Oscara. Za ulogu Sama Alija, Yahya Mahayni u Veneciji je nagrađen za najboljega glumca, a u jednoj od uloga nastupa i Monica Bellucci. Film je prikazan u natjecateljskom programu Zagreb Film Festivala 2021.

Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020. i hvaljen od kritike, film Influencerica prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, nudeći nam uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture. Energetična i predana svom poslu, Sylwijina javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. Ona je svoja vlastita kreacija. No u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene blještave fasade. Iako je kao zvijezda društvenih mreža okružena odanim zaposlenicima i stotinama tisuća obožavatelja, Sylwia žudi iskusiti istinsku prisnost. Kada s fanovima podijeli svoje osjećaje usamljenosti, zauzvrat dobije više nego što je očekivala. Film je prikazan na prestižnim međunarodnim festivalima kao što su oni u Rotterdamu, Göteborgu i Tallinnu te u natjecateljskom programu Zagreb Film Festivala 2020.

Nagurani u minijaturni stan, članovi obitelji Petković svakodnevno se međusobno dovode do ludila. Nakon što dominantni otac doživi moždani udar, ulogu nove glave obitelji preuzima kćerka Marijana. Radeći dva posla, Marijana se brine o neodgovornoj majci i usporenom bratu. Novi odnosi moći omogućuju joj da pronađe unutarnju snagu i napokon okusi slobodu. Marijana počinje istraživati svoju seksualnost i iskušavati vlastite granice, pomičući ih sve dalje. Film Ne gledaj mi u pijat osvojio je brojne nagrade među kojima su nagrada FEDEORA-e za najbolji europski film na Venecijanskom filmskom festivalu, posebno priznanje na Zagreb Film Festivalu te čak šest nagrada na Pula Film Festivalu.