“Crveno nebo” Christiana Petzolda u kinima od 4. siječnja

Srebrnim medvjedom Berlina ovjenčana drama o idiličnim praznicima koji se pretvaraju u ljeto puno intriga, Crveno nebo u režiji jednog od najzanimljivijih njemačkih autora današnjice, Christiana Petzolda, 4. siječnja stiže u domaća kina. Uoči početka kinodistribucije, od 24. do 30. prosinca zainteresirani će na platformi Kino Europa Online moći besplatno pogledati Petzoldove prethodne hvaljene filmove FeniksTranzit i Undine.

Crveno nebo je tragikomedija o mladom piscu Leonu čiji se napuhani ego polako topi tijekom ljetnog odmora u baltičkoj idili. Baš kao i njezin junak, iza čije se simpatične vanjštine nalazi mizantrop pun predrasuda, ova filmska posveta zavodljivosti ljeta i filmovima Érica Rohmera ispod lepršave površine krije brojne mračne tajne. 

Leon (Thomas Schubert) planira provesti mirno radno ljeto s prijateljem Felixom (Langston Uibel) u vikendici na Baltičkom moru. No već od početka ništa ne ide prema planu. Putem im se pokvari auto, a kada se napokon domognu kuće u njoj nailaze na neočekivanu gošću, enigmatičnu Nadju (Paula Beer). Duo se ubrzo pretvori u trio, a zatim i kvartet, što se Leonu nimalo ne sviđa. Kada u okolici počnu divljati požari, četvero mladih ostaju zarobljeni u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale strasti dosegnuti točku izgaranja. 

Crveno nebo je drugi, “vatreni” dio Petzoldove Trilogije o elementima, koja je započela obradom mita o vodenoj nimfi Undine (ZFF 2021.), smještenom u suvremeni Berlin. I u ovom filmu Petzold nastavlja suradnju s jednom od najzanimljivijih njemačkih glumica Paulom Beer, koja je za ulogu Undine nagrađena Srebrnim mjedvjedom Berlina i europskim Oscarom, dok je glavnu ulogu povjerio zapaženom austrijskom glumcu Thomasu Schubertu (Disati, 2011). 

Teme umjetnosti, međuljudskih odnosa, seksualnosti i prijateljstva uokvirene su kadrovima idiličnih krajolika “njemačke rivijere” Petzoldova stalnog suradnika Hansa Fromma te zavodljivim tonovima austrijskog dream-pop benda The Wallners, a montažu potpisuje Bettina Böhler, nevjerojatna nevidljiva žena njemačke kinematografije, koja je bila gošća programa Industrija 21. Zagreb Film Festivala. 

Christian Petzold jedan je od najcjenjenijih njemačkih redatelja današnjice i najistaknutiji predstavnik Berlinske škole. Poznat je po reinterpretacijama kultnih filmova i žanrova poput horora, film noira i melodrame, tajanstvenim protagonistima koje smješta u nemoguće situacije te povezivanju turbulentne njemačke prošlosti i sadašnjosti. Svjetsku slavu stekao je nagrađivanim ostvarenjima Jerichow (2008), Barbara (2012), Feniks (2014), Tranzit (2018) i Undine (2020). 

Film pogledajte u kinu Kinoteka (Zagreb)Art-kinu Croatia (Rijeka)Kinu Mediteran Makarska, Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar i neovisnim kinima iz Kino mreže. Distributer je Zagreb Film Festival.

O filmu Crveno nebo iz kritika:

“Izuzetno oštrouman, sarkastičan i zabavan film.” 
“Petzoldov scenarij ležerno je britak i bolno duhovit, načičkan zajedljivim komentarima i glasno neizgovorenim istinama.” 

Guy Lodge, Variety

“Varljivo jednostavan i nedvosmislen no emocionalno slojevit film, uz odlične izvedbe uigrane glumačke ekipe.”

David Rooney, The Hollywood Reporter

“Ironije nesporazuma prekrasno su orkestrirane kroz poglede, šutnje i suzbijene nelagode.”

Jonathan Romney, Screen Daily

“Bizarna i jetka tragikomedija.”
“Izvrsna glumačka izvedba Thomasa Schuberta.”

 Peter Bradshaw, The Guardian