Još danas dostupni su filmovi iz online programa 19. ZFF-a

Posljednji je dan za gledanje filmova iz online programa 19. Zagreb Film Festivala. Do 23.59 sati dostupni su filmovi iz programa Međunarodni kratkometražni filmovi, Mreža festivala Jadranske regije, PLUSLedolomkeLUXFestivali pod reflektorom te dio programa festivala za djecu KinoKino.

Ako ste propustili sjajne kratke filmove iz međunarodne konkurencije, do kraja dana na kinoeuropa.hr dostupno je još osam naslova koji su privukli pozornost na brojnim prestižnim festivalima. Među njima su i pobjednik ovogodišnje ZFF-ove konkurencije, makedonsko-ruski film Sjeverni pol Marije Apčevske te dobitnik posebnog priznanja, ukrajinski film Tatine tenisice redateljice Olhe Zhurbe. 

Mreža festivala Jadranske regije donosi šest recentnih europskih ostvarenja prikazanih i nagrađenih na Cannesu, Berlinu i Sundanceu. Posebno mjesto u selekciji ima klasik Dan četrnaesti Zdravka Velimirovića, jedan od prvih jugoslavenskih filmova prikazanih u glavnoj konkurenciji Cannesa. Film o četvorici zatvorenika koji dobivaju privremeni dopust iz zatvora zbog dobrog vladanja doživio je velik uspjeh kod kritike i publike, a scenarij je pod pseudonimom pisao kasnije proslavljeni pisac Borislav Pekić, i sam bivši zatvorenik.

Ove je nedjelje posljednja prilika i za uvid u program Ledolomke, posvećen pionirkama filma u nekadašnjim socijalističkim državama istočne Europe. Provincijski glumci, prvi film velike poljske redateljice Agnieszke Holland, humorna je psihološka drama o sukobima iza kazališnih kulisa. Mladi kazališni redatelj iz Varšave odlazi u provinciju kako bi postavio svoju novu predstavu. Ta vijest unosi uzbuđenje u monotonu svakodnevicu lokalnog kazališta, dok ostarjeli glumac Krzysztof u tome vidi priliku da ostvari ulogu života. 

Iz programa Festivali pod reflektorom izdvajamo film Svijet poslije nas francuskog redatelja Loude Ben Salah-Cazanasa premijerno prikazan na Berlinaleu. Labidi je mladi pariški pisac koji nakon velika uspjeha s kratkom pričom pokušava objaviti svoj prvi roman. Kada upozna studenticu Elisu iz Lyona, zaljubljuje se i pokušava je osvojiti po svaku cijenu. Dok njegova ljubav prema Elise raste, Labidi sve teže pronalazi balans između pokušaja pisanja, preživljavanja i ljubavi na daljinu. 

Ne propustite i posebnu projekciju filma A Perfect Love Story Where Nothing Goes Wrong or Does It…? U debitantskom ostvarenju bosanskohercegovačke redateljice Emine Kujundžić, snimljenom u koprodukciji s hrvatskim Propeler Filmom, bosanska umjetnica i feministica te francuski fotoreporter žive u sivoj zimskoj bosanskoj realnosti. Jedne zore kreću svojim oldtimerom iz smogom okupana Sarajeva prema sunčanoj Hercegovini. Njihova avantura sada može početi, no hoće li na putu do mora ta ljubav izdržati sve izazove?

Mlađi naraštaji mogu još pogledati filmove iz programa PLUS. Među atraktivnim filmovima, namijenjenim prije svega srednjoškolcima, nalazi se i Stop – Zemlja, dirljiva ukrajinska tinejdžerska romansa nagrađena na Berlinaleu Kristalnim medvjedom za najbolji film u programu Generacija 14plus. Povučena srednjoškolka Maša svugdje se osjeća kao autsajder, osim u društvu Jane i Senije, s kojima dijeli svoj nekonformistički status. No neočekivana ljubav prisilit će je da se okuraži i počne riskirati.

Najmlađi, pak, mogu još uživati u ponudi festivala KinoKino. Program Moj prvi odlazak u kino, namijenjen već trogodišnjacima, ali i starijima, nudi blok kratkih igranih i animiranih filmova. U online ponudi je i selekcija kratkometražnih igranih filmova Svaki dan otkrivam.

Upute za gledanje nalaze se ovdje.