O nama

Kino Europa Online je platforma za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu programa zagrebačkog kina Europa. Nakon zatvaranja kina Europa ovom platformom nastojimo umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, ali i održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa. Platformu smo pokrenuli na 95. rođendan kina Europa, a njome smo simbolično odajemo počast dvorani koja je gotovo cijelo stoljeće bila dom filmskoj umjetnosti.

***

Zagreb Film Festival jedna je od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Održava se tijekom studenog u Zagrebu te publici predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije. Nudeći tijekom gotovo dva desetljeća festivalsku, a kasnije i distribucijsku platformu, te prikazujući ostvarenja koja često mimoilaze repertoari multipleks dvorana, festival je odigrao ključnu ulogu u odgajanju generacija publike koja uživa u filmskoj umjetnosti.

Uz organizaciju filmskog festivala, kreativni i organizacijski tim Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival upravljao je zagrebačkim kinom Europa od 2008. do 2019. godine. Tijekom tog perioda kino Europa postalo je središte nezavisnog suvremenog kinoprikazivaštva u Hrvatskoj, ali i u regiji. Programe kina Europe, koje je među ostalim činilo više od 30 festivala, manifestacija i posebnih programa te 80-ak filmova u redovnom programu, godišnje je posjećivalo oko 120 000 filmofila. Mreža europskih kina Europa Cinemas prepoznala je kvalitetu i važnost ove institucije dodijelivši UO ZFF nagradu za najbolji europski program u 2016. godini, najznačajnije godišnje priznanje te organizacije posvećene promociji europskog filma.

Unatoč rezultatima Grad Zagreb bez konkretnih planova i mjera za obnovu kina zatvara kino Europu u lipnju 2019. upravo pod izlikom nužne renovacije. Prekid rada kina značio je naprasan prekid djelovanja filmske zajednice koja je oko njega bila okupljena; zajednice koja je kino inicirala iz potrebe, održavala ga i okupljala oko sebe sve ljubitelje filma.

UO ZFF u proteklom je periodu nastojao održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle ispunio prazninu nastalu zatvaranjem kina Europa. U veljači ove godine pokrenuta je besplatna platforma croatian.film za promociju hrvatskih kratkometražnih filmova, čiji je uspjeh inspirirao i stvaranje nove platforme posvećene kinu Europa. Naime, 8. travnja, na 95. rođendan kina Europa UO ZFF pokreće platformu KINO EUROPA ONLINE na kojoj je dostupan izbor filmova s redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, kao i oni naslovi koji bi danas bili na repertoaru kina da ono nije zatvoreno. Pokretanjem ove platforme cilj nam je omogućiti kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa, ali i simbolično odati počast dvorani zahvaljujući čija je monumentalnost proteklih 95 godina davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu. Zagreb Film Festival, uz istoimeno festivalsko događanje, vodi projekte: platforma croatian.film, distribucija nezavisnog filma i KinoKino Festival za djecu.