Ne gledaj mi u pijat

Ne gledaj mi u pijat
Hana Jušić2016 Hrvatska, Danska101' 18

Redateljica: Hana Jušić
Scenarij: Hana Jušić
Uloge: Mia Petričević, Nikša Butijer, Arijana Čulina, Zlatko Burić
Produkcija: Kinorama, Beofilm, Hrvatska radiotelevizija

O filmu

Nagurani u minijaturni stan, članovi obitelji Petković svakodnevno se međusobno dovode do ludila. Nakon što dominantni otac doživi moždani udar, ulogu nove glave obitelji preuzima kćerka Marijana. Radeći dva posla, Marijana se brine o neodgovornoj majci i usporenom bratu. Novi odnosi moći omogućuju joj da pronađe unutarnju snagu i napokon okusi slobodu. Marijana počinje istraživati svoju seksualnost i iskušavati vlastite granice, pomičući ih sve dalje. Film je osvojio brojne nagrade među kojima su nagrada FEDEORA-e za najbolji europski film na Venecijanskom filmskom festivalu, posebno priznanje na Zagreb Film Festivalu te čak šest nagrada na Pula Film Festivalu.

O redateljici

Hana Jušić magistrirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu 2007. Do sada je napisala i režirala nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova prikazanih na studentskim, ali i na značajnim europskim festivalima. Potpisala je kratke filmove “Zimica” (međunarodna premijera u natjecateljskom programu uglednog festivalu u Oberhousenu), “Mušice, krpelji i pčele”, nagrađen Oktavijanom i nagradom Jelene Rajković i “Terarij”, nagrađen Oktavijanom za igrani film te nagradom Zlatna kolica u okviru ZFF-a . Napisala je scenarij za dugometražni igrani film “Zagonetni dječak” redatelja Dražena Žarkovića. “Ne gledaj mi u pijat” njen je prvi dugometražni igrani film u svojstvu scenaristice i redateljice. Projekt je razvijan u okviru ugledne scenarističke radionice TorinoFilmLab (programi Script & Pitch i TFL-FrameWork), a premijerno je prikazan u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je potom osvojio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film i nakon toga još više od 30 filmskih nagrada.

Nagrade i festivali

Venice Film Festival 2016 – Nagrada FEDEORA za najbolji europski film
Warsaw Film Festival 2016 – Posebno priznanje
Zagreb Film Festival 2016 – Posebno priznanje
Sarajevo Film Festival 2017
Pulski filmski festival 2017 – Zlatna arena za režiju (Hana Jušić); Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu (Mia Petričević); Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu (Arijana Čulina); Zlatna arena za kostimografiju (Katarina Pilić); Nagrada OKTAVIJAN; Najbolji hrvatski dugometražni film (nagrada ocjenjivačkog suda Mladi Filmofili)

Iz kritika

“Ne gledaj mi u pijat” je najbolji hrvatski film u posljednjih desetak godina. – Jurica Pavičić

Budite prvi koji će recenzirati “Ne gledaj mi u pijat”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još nema korisničkih recenzija.