KinoKino – Filmski festival za djecu u nedjelju online na kinoeuropa.hr

Nakon dvije pandemijske godine provedene u okrilju starijeg brata, Zagreb Film Festivala – KinoKino – Filmski festival za djecu vratio se samostalnom terminu održavanja. Festival po mjeri najmlađe publike, 7. KinoKino, održava se ove godine od 28. rujna do 2. listopada u zagrebačkom kinu Kinoteka, a dio programa bit će dostupan i online na www.kinoeuropa.hr.

Posljednji dan festivala, nedjelja, 2. listopada rezervirana je za online program u kojem će se prikazati filmovi Moj brat lovi dinosaure i Rocca mijenja svijet, odabrani od selektora festivala jer ih zbog pandemije i nemogućnosti održavanja festivala u kinu nisu imali prilike prikazati na prethodnim izdanjima.

Inspiriran istinitim događajima, film Moj brat lovi dinosaure donosi priču o Jacku koji je kao dijete bio uvjeren da je njegov brat Gio superjunak s posebnim moćima, baš kao u stripu. Sada, na pragu srednje škole, Jack zna da Gio zapravo ima Downov sindrom i pomalo ga se srami. Kada upozna Ariannu, svoju prvu ljubav, Giovo nepredvidivo ponašanje postaje mu sve veći teret. Zabrinut za svoj društveni status u novoj školi, odlučuje sakriti činjenicu da ima brata. Film snimljen prema svjetskom bestselleru Giacoma Mazzariola prikazan je na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji 2019. te je osvojio Nagradu mlade publike Europske filmske akademije 2020.

Hrabra, zabavna i jedinstvena – to je Rocca, glavna protagonistica filma Rocca mijenja svijet, koja iako ima tek 11 godina, živi sama sa svojom vjevericom dok je tata “promatra” iz svemira. On je, naime, astronaut. Uz to, Rocca prvi put u životu kreće u normalnu školu. Ondje će se odmah istaknuti svojim bezbrižnim i nekonvencionalnim karakterom, a sukobit će se i sa školskim nasilnicima. No neumorna djevojčica ne staje, pokušat će osvojiti i srce svoje bake.

Tu je i film Mali gangster, pobjednik prvog KinoKino Festivala. Rik Boskamp stalna je meta zajedljive djece iz susjedstva. Kada mu tata dobije posao u drugom gradu, on u selidbi vidi priliku za novi početak. U potpunosti mijenja stil odijevanja i ponašanja te uvjerava nove prijatelje da je njegov otac mafijaški šef. Međutim u susjedstvo dolazi Roderick iz Rikova bivšeg razreda. Hoće li ga raskrinkati? Ova šarmantna i zabavna komedija o odnosu oca i sina osvojila je nagradu dječjeg žirija za najbolji film i nagradu publike na festivalu KinoKino 2016.

Filmovi će se moći pogledati bez naknade u nedjelju, 2. listopada, od 10:00 sati do 22:00 sata. Gledamo se uskoro!