Stigli novi filmovi!

Adelin život, Mediterranea, Život je lakši zatvorenih očiju i Ljeto 1993. novi su naslovi dostupni za gledanje na platformi Kino Europa Online.

Ove je godine zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19 otkazan i jedan od najvažnijih svjetskih filmskih festivala, onaj u Cannesu. Jedan od zanimljivijih primjera posljednjih godina koji pokazuje važnost i utjecaj kanske premijere upravo je film Adelin život Abdellatifa Kechichea iz 2013. godine. Film su još tijekom produkcije pratile kontroverze o dugotrajnom i iscrpljujućem radu za koje je uglavnom bio zaslužan sam Kechiche, a nastavile su se otkrivanjem eksplicitnih scena u filmu nakon predstavljanja u Cannesu. Ipak, film je jednoglasno osvojio kansku Zlatnu palmu i po prvi put u povijesti, tu prestižnu glavnu nagradu festivala, s redateljem su podijelile i glumice Léa Seydoux i Adèle Exarchopoulos. Nakon Cannesa, film o djevojci Adèle, koja kao tinejdžerica otkriva strast i slobodu u odnosu sa slikaricom plave kose, Emmom, osvojio je preko 80 filmskih nagrada i danas se nalazi na BBC-ovoj listi najboljih filmova 21. stoljeća.

Još jedno kansko otkriće bio je i debitant Jonas Carpignano, njujorčanin talijanskog porijekla, čiji je film Mediterranea dočekan kao izvrsna umjetnička reakcija na surovu stvarnost – onu koja se tiče života afričkih imigranata. Hvaljen je Carpignanov dokumentaristički stil kojim je uspio postići uvjerljivost i autentičnost, ali i napetost. Njegov rad svidio se i Martinu Scorseseu koji se uključio u izvršnu produkciju njegova sljedećeg filma A Ciambra također dostupnog na platformi Kino Europa Online.

David Trueba, poznat i kao književnik čije su knjige ‘Otvoreno cijelu noć’ i ‘Četiri prijatelja’ prevedene i na hrvatski jezik, režirao je 2013. godine film Život je lakši zatvorenih očiju. Ta duhovita, topla filmska priča o troje slučajnih prijatelja koji putuju u Almeriju kako bi susreli Johna Lennona na snimanju filma ’Kako sam dobio rat’, svojedobno je bio pravo osvježenje na festivalskoj sceni. Glavnu ulogu profesora i obožavatelja Beatlesa nosi jedan od Almodovarovih miljenika, Javier Cámara, a film je inspiriran stvarnim događajem.

Iz Španjolske dolazi i Ljeto 1993., debitantski film Carle Simón u čijem je središtu djevojčica Frida koja nakon smrti majke dolazi u novu obitelj i potpuno novo okruženje. Izuzetno dirljiv prikaz jednog istovremeno bolnog i lijepog odrastanja te izvrsne izvedbe dječjih glumica, rezultat su posvećenog rada redateljice koja je film temeljila na autobiografskom iskustvu. Film je osvojio gotovo četrdeset nagrada, a 2018. bio je i španjolski kandidat za Oscara.