Što pogledati na Kino Europa Online?

Undine, Moj brat lovi dinosaure, Sune i Sune, Pun mjesec, Ruben Brandt, kolekcionar, Crveni pas: Početak i Arktik neki su od naslova uz koje možete provesti sjajnu filmsku večer.

Najnovije ostvarenje njemačkog redatelja Christiana Petzolda Undine je moderna bajka inspirirana mračnim mitom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka. Film prati Undine, povjesničarku i urbanu mladu ženu zaposlenu u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnom mitu: ako je muškarac kojeg voli izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. Ali prije nego što uspije izvršiti svoj naum, za oko će joj zapeti Christoph. Ova romantična drama premijerno je prikazana na Berlinaleu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu, a također nominirana je za Europsku filmsku nagradu 2020. za najbolji europski film i najbolju glumicu.

Dobitnik Nagrade mlade publike Europske filmske akademije film Moj brat lovi dinosaure donosi priču o Jacku koji je kao dijete bio uvjeren da je njegov brat Gio superjunak s posebnim moćima, baš kao u stripu. Sada, na pragu srednje škole, Jack zna da Gio zapravo ima Downov sindrom i pomalo ga se srami. Kada upozna Ariannu, svoju prvu ljubav, Giovo nepredvidivo ponašanje postaje mu sve veći teret. Zabrinut za svoj društveni status u novoj školi, odlučuje sakriti činjenicu da ima brata. Film je snimljen prema svjetskom bestselleru Giacoma Mazzariola inspiriranom istinitim događajima.

Simpatičan švedski film Sune i Sune bavi se pitanjem koje muči i djecu i odrasle: Jesam li dovoljno dobar? Nova je školska godina i desetogodišnji Sune kreće u četvrti razred. Već na prvi dan škole čeka ga neugodno iznenađenje. Upravo u njegovoj klupi sjedi novi učenik istog imena – Sune. Najgori mogući početak četvrtog razreda. Vješto ispreplićući komične i fantastične trenutke, Sune i Sune idealan je film za cijelu obitelj. Film je prikazan na prošlogodišnjem Berlinaleu u programu Generation Kplus koji je namijenjen filmovima za djecu.

Film Pun mjesec prati priču o policijskom inspektoru Hamzi koji u noći punog mjeseca odvozi suprugu bolnicu nakon što joj pukne vodenjak. Ne može ostati sa njom, jer je prisiljen vratiti se na posao kako bi odradio noćnu smjenu. Tijekom noći narodna vjerovanja o moći punog mjeseca kao da se obistinjuju. Hamzinom stanicom prodefilirat će cijela plejada likova u kojima se ogledaju sav apsurd i tragedija svijeta u kojem je tanka granica između kriminalca i policajca. Hamza je stavljen pred razna iskušenja te je prisiljen izabrati: hoće li zanemariti svoju dužnost ili postati dio pokvarenog sistema? Film je u Cottbusu osvojio nagradu Ekumenskog žirija i nagradu za najboljeg glumca te je bio nominiran za EFA nagradu u kategoriji European Discovery 2020.

Film Ruben Brandt, kolekcionar donosi priču o Rubenu Brandtu, slavnom psihoterapeutu, koji je prisiljen ukrasti 13 slika iz slavnih svjetskih muzeja i privatnih zbirki kako bi spriječio stravične noćne more od kojih pati uslijed subliminalnih poruka koje je primao u djetinjstvu. U pratnji četvero pacijenata, on i njegova banda kradljivaca redovito napadaju s velikim uspjehom Louvre, Tate, Uffizi, Ermitaž… „Kolekcionar” ubrzo postaje najtraženiji zločinac na svijetu, a gangsteri i lovci na glave love ga po cijelom svijetu uz sve veću nagradu za njegovo hvatanje. Kartel osiguravajućih društava povjerava Mikeu Kowalskom, privatnom detektivu i vodećem stručnjaku za krađu umjetnina da riješi „Slučaj Kolekcionar”. Film je svoju svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Locarnu.

Film Crveni pas: Početak donosi priču o dječaku Micku koji odlazi živjeti na farmu svog djeda nakon obiteljske tragedije. U rijetko naseljenoj australskoj Pilbari Mick je jedino dijete zbog čega se osjeća izgubljeno i napušteno. Nakon oluje i poplave, Mick spašava štene i daje mu ime Plavi. Pas i dječak postaju nerazdvojni, no Mickov djed smatra da se dječak treba školovati. Kad shvati da će morati napustiti voljenog psa zbog odlaska u internat, Mick bježi s Plavim. Nakon nekoliko kilometara, ugledavši požar koji nadire prema farmi, mora donijeti odluku – vratiti se ili pobjeći. Ovaj australski kinohit govori o događajima koji su prethodili radnji filma Crveni pas iz 2011., a koji je nastao prema istinitoj priči o legendarnom australskom psu koji je ujedinio cijelu zajednicu.

Film Arktik donosi priču o muškaracu zarobljenom na Arktiku nakon avionske nesreće koji mora odlučiti hoće li ostati u relativnoj sigurnosti svog improviziranog kampa čekajući pomoć ili krenuti na opasno putovanje u nepoznato u nadi da će sam uspjeti pronaći spas. Debitantski dugometražni film Joea Penne brutalna je i realistična priča o preživljavanju u ekstremnim uvjetima. Svoju svjetsku premijeru imao je na filmskom festivalu u Cannesu 2018. godine, a glavnu ulogu igra proslavljeni Mads Mikkelsen koji je 2020. godine osvojio nagradu Europske filmske akademije  za najboljeg glumca.

Nemojte propustiti pogledati i odlične nagrađivane filmove O beskraju, Pljačka stoljeća, Corpus Christi, Otac, Mare, Život je truba i Fotografija.

Film O beskraju kultnog švedskog redatelja Roya Anderssona predstavlja melankolično humoristični kaleidoskop priča o ljepoti, okrutnosti i banalnosti postojanja. Pripovjedač nas po uzoru na Šeherezadu vodi snovitim krajolikom napučenim usamljenim dušama u potrazi za iskrenim međuljudskim kontaktom. Film je prvo Anderssonovo ostvarenje otkako je filmom Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju (ZFF 2014.) završio svoju nagrađivanu trilogiju o življenju. Svjetsku premijeru imao je na prestižnom festivalu u Veneciji gdje je nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju, a za specijalne efekte osvojio je i nagradu Europske filmske akademije.

Pljačka stoljeća najnovije je ostvarenje argentinskog redatelja Ariela Winograda snimljeno po istinitom događaju. Film prati grupu lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, poznatu kao jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine. Legendarna pljačka poslužila je kao inspiracija za nastanak ove duhovite akcijske komedije, ali i svjetski popularne serije Money Heist (La casa de papel). Predvođena odličnom glumačkom postavom, ova ‘priča o krađi koja je ušla u povijest’ doživjela je jedno od najuspješnijih kino otvaranja u povijesti Argentine.

Corpus Christi prošlogodišnji je poljski kandidat za Oscara za najbolji strani film te donosi priču o 20-godišnjem Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali je to nemoguće zbog njegovog kriminalnog dosjea. Dolaskom u mali grad, gdje je poslan da radi u stolarskoj radionici, oblači se kao svećenik i slučajno preuzima mjesnu župu. Dolazak mladog, karizmatičnog propovjednika prilika je da lokalna zajednica započne proces ozdravljenja nakon nedavne tragedije. Ovaj kontroverzan te ujedno inteligentan i nadasve human film inspiriran istinitom pričom, osvojio je brojne nagrade poput  Europa Cinemas Label za najbolji film na festivalu u Veneciji, čak četiri nominacije za prestižnu nagradu Europske filmske akademije te nominaciju na LUX – europsku filmsku nagradu publike 2021.

Film Otac novo je ostvarenje redatelja Srdana Golubovića, koje donosi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje selo na jugu Srbije i pješice odlazi u Beograd. Film temeljen na stvarnom događaju, dvostruko je nagrađen na prestižnom Berlinaleu gdje je imao svjetsku premijeru, a veliki uspjeh filma nastavljen je i u Puli, gdje je uz ostale nagrade, osvojio nagradu publike, postavši prvi film u povijesti tog festivala kojem je publika dala prosječnu ocjenu 5,00. U naslovnoj ulozi oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, za koju je nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog glumca, čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu.

Film Mare novo je ostvarenje redateljice Andree Štake u kojem vješto rastvara slojeve ženskog identiteta u malenom hrvatskom gradu. Priča prati ženu (Marija Škaričić) koja, preplavljena svakodnevnim brigama i obvezama, pokuša u svom životu prisvojiti prostor samo za sebe. Mare nikada nije letjela avionom. Živi pored aerodroma s mužem i troje tinejdžera i voli svoju obitelj, no ponekad se osjeća gotovo kao strankinja u vlastitom domu. Žudeći za promjenom i nepoznatim, ona promatra avione kako lete iznad nje. Kada se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na kušnju. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom Berlinaleu u programu Panorama, a na Sarajevo Film Festivalu nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolju glumicu.

Život je truba je komedija u režiji Antonija Nuića koja pršti humorom, optimizmom, glazbenim evergreenima i prvorazrednim glumačkim nastupima. Film dočarava neke od najljepših zagrebačkih veduta prikazanim na našim platnima, a prati mladi zagrebački par – opuštenog jazz trubača Buru i njegovu suprugu Janu te njihove (naizgled vrlo različite) obitelji na dinamičnom putu prema zajedničkom životu. Radnja filma organizirana je oko dva velika obiteljska okupljanja: jedno je svadba, a drugo večera na Badnjak. Mladoženja Bura, glavni junak filma, pokušava pomiriti oca mesara, brata kockara i majku umirovljenu računovotkinju nakon što obiteljska tajna izađe na vidjelo. Nesebičnu pomoć pritom mu pružaju Jana i njeni neobični roditelji. Film je svoju svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi 2015, nakon čega je prikazan na nizu prestižnih festivala kao što su Međunarodni filmski festival u Sofiji te Raindance Film Festival.

Dobitnik Zlatnih kolica za film Pogrešna dostava na ZFF-u 2013., redatelj Ritesh Batra u svom šarmantnom novom filmu Fotografija inspiraciju crpi iz bolivudskih mjuzikla i Shakespeareovih komedija kako bi ponudio malo drukčiju priču o ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije. Siromašni ulični fotograf Rafi slika turiste u Mumbaiju kako bi pomogao baki otkupiti njihovu staru obiteljsku kuću. Ali baku more druge brige, Rafi još nema ženu. Kako bi je umirio, on nagovori neznankinju s jedne od fotografija da pred bakom glumi njegovu zaručnicu. Dok granica između zamišljenih i pravih emocija postaje sve mutnija, njihova fiktivna veza susreće se sa sasvim stvarnim klasnim i društvenim preprekama. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom Sundance Film Festivalu, a na Berlinaleu je prikazan u sklopu programa Special Gala.