Stigli novi filmovi!

Mlijeko, Moonlight, Potpuno novi zavjet i Bosonogi car najnoviji su naslovi dostupni za gledanje na platformi Kino Europa Online.

Mlijeko, najnoviji film Grimura Hakonarsona, autora islandske uspješnice Ovnovi (glavna nagrada programa Izvjestan pogleda u Cannesu te kandidaturu za Oscara 2015. godine), još je jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu. Ovu izrazito iskrenu i humornu dramu o snažnoj ženi koja će uzdrmati svoju malu lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu kritičari uspoređuju s kino uspješnicom Tri plakata izvan grada.

Univerzalnost Hákonarsonova filma naglašava i kritičar Cineurope kazujući da je riječ o ‘moćnoj priči o pobuni, smještenoj u zatvoreno društvo koje metaforički predstavlja sve potlačene zajednice’, a da je riječ o autoru kojeg treba gledati i pratiti potvrđuje i kritičar Filmuforije jer ‘Hákonarson ponovno nastupa kao samouvjeren i samopouzdan glas te jedan od najboljih islandskih redatelja’.

Film Moonlight svevremenska je priča o ljudskim odnosima i samootkrivanju, a prati život Afroamerikanca Chirona od djetinjstva do zrele dobi. “Moonlight” istovremeno predstavlja živopisan portret suvremenog života marginalizirane afroameričke zajednice u Miamiju, ali i intenzivno osobnu i poetičnu meditaciju o identitetu, obitelji, prijateljstvu i zajednici. Film koji je obilježio 2016. godinu jedan je od najvažnijih suvremenih filmova u čijem je središtu afroamerička zajednica. Među više od dvije stotine nagrada koje je film osvojio na festivalima i od stručnih žirija, dominiraju one za režiju i scenarij Barryja Jenkinsa i njegove glumce. Pritom, film je osvojio i Oscare za najbolji film, adaptirani scenarij i sporednu mušku ulogu (Mahershala Ali).

Film Potpuno novi zavjet događa se u Van Dormaelovoj rodnoj Belgiji. To je nadrealna komedija u kojoj je Bog stvarna osoba koja živi u Bruxellesu. Na Zemlji je Bog kukavica koja daje patetične pouke i kojeg vlastita obitelj ne voli. Njegova kći Ea dosađuje se kod kuće i ne voli što je stalno zaključana u malom stanu u tako običnom Bruxellesu. Sve do trenutka kad se odluči pobuniti protiv oca, hakirati njegov kompjuter i sve ljude svijeta obavijestiti o datumu njihove smrti. To potakne svakoga da počnu razmišljati što će učiniti s danima, mjesecima i godinama života koje su im još preostale…

Nakon uspjeha komedije “Kralj Belgijanaca”, redateljski dvojac Jessica Woodworth i Peter Brosens u nastavku Bosonogi car donose nove (ne)zgode naslovnog junaka. Nakon što u incidentu u Sarajevu zadobije prostrijelnu ranu uha, belgijski kralj budi se na Brijunima, nekadašnjoj znamenitoj Titovoj rezidenciji. Dok pokušava pobjeći s otoka, stiže izaslanik koji ga obavještava da je proglašen prvim carem nacionalističke Nove Europe. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a zanimljiv je i po tome što je u potpunosti snimljen u Hrvatskoj.

Nemojte propustiti pogledati odlične nagrađivane filmove Adelin Život, Mediterranea, Život je lakši zatvorenih očiju i Ljeto 1993.

Ove je godine zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19 otkazan i jedan od najvažnijih svjetskih filmskih festivala, onaj u Cannesu. Jedan od zanimljivijih primjera posljednjih godina koji pokazuje važnost i utjecaj kanske premijere upravo je film Adelin život Abdellatifa Kechichea iz 2013. godine. Film su još tijekom produkcije pratile kontroverze o dugotrajnom i iscrpljujućem radu za koje je uglavnom bio zaslužan sam Kechiche, a nastavile su se otkrivanjem eksplicitnih scena u filmu nakon predstavljanja u Cannesu. Ipak, film je jednoglasno osvojio kansku Zlatnu palmu i po prvi put u povijesti, tu prestižnu glavnu nagradu festivala, s redateljem su podijelile i glumice Léa Seydoux i Adèle Exarchopoulos. Nakon Cannesa, film o djevojci Adèle, koja kao tinejdžerica otkriva strast i slobodu u odnosu sa slikaricom plave kose, Emmom, osvojio je preko 80 filmskih nagrada i danas se nalazi na BBC-ovoj listi najboljih filmova 21. stoljeća.

Još jedno kansko otkriće bio je i debitant Jonas Carpignano, njujorčanin talijanskog porijekla, čiji je film Mediterranea dočekan kao izvrsna umjetnička reakcija na surovu stvarnost – onu koja se tiče života afričkih imigranata. Hvaljen je Carpignanov dokumentaristički stil kojim je uspio postići uvjerljivost i autentičnost, ali i napetost. Njegov rad svidio se i Martinu Scorseseu koji se uključio u izvršnu produkciju njegova sljedećeg filma A Ciambra također dostupnog na platformi Kino Europa Online.

David Trueba, poznat i kao književnik čije su knjige ‘Otvoreno cijelu noć’ i ‘Četiri prijatelja’ prevedene i na hrvatski jezik, režirao je 2013. godine film Život je lakši zatvorenih očiju. Ta duhovita, topla filmska priča o troje slučajnih prijatelja koji putuju u Almeriju kako bi susreli Johna Lennona na snimanju filma ’Kako sam dobio rat’, svojedobno je bio pravo osvježenje na festivalskoj sceni. Glavnu ulogu profesora i obožavatelja Beatlesa nosi jedan od Almodovarovih miljenika, Javier Cámara, a film je inspiriran stvarnim događajem.

Iz Španjolske dolazi i Ljeto 1993., debitantski film Carle Simón u čijem je središtu djevojčica Frida koja nakon smrti majke dolazi u novu obitelj i potpuno novo okruženje. Izuzetno dirljiv prikaz jednog istovremeno bolnog i lijepog odrastanja te izvrsne izvedbe dječjih glumica, rezultat su posvećenog rada redateljice koja je film temeljila na autobiografskom iskustvu. Film je osvojio gotovo četrdeset nagrada, a 2018. bio je i španjolski kandidat za Oscara.