Izbor filmova za mlade

Ljeto za Sangailé, Kad otvorim oči, Jel’ ti žao i Viva najnoviji su naslovi dostupni za gledanje na platformi Kino Europa Online koji su odabrani posebno za mlade gledatelje i gledateljice.

Delikatna drama redateljice Alanté Kavaïté prati tihu 17-godišnju gradsku djevojku Sangailé, jedinicu iz dobrostojeće obitelji koja ljeto provodi s roditeljima u rezidenciji smještenoj u pitoresknoj litavskoj provinciji. Sangailé se nalazi u najosjetljivijoj fazi razvoja, ona je usamljena i  neshvaćena, roditelji joj ne pomažu da podigne samouvjerenost što je gura još dublje u ponor povlačenja u sebe. Ostaje joj sanjarenje, fascinacija letenjem koju osjeća tek kao pasivni promatrač na obližnjem aerodromu gdje pogledom po nebu slijedi akrobate u avionima. Na jednom takvom događaju upoznaje samouvjerenu i maštovitu Auste te njih dvije krenu zajedno istraživati čari seoskog života. Privučena Austinom snažnom osobnošću, Sangailé joj otkriva svoju najdublju tajnu, što joj daje osjećaj sigurnosti da po prvi puta smogne hrabrosti poletjeti avionom. Atmosferičan, delikatan u pristupu temi, vizualno gotovo hipnotičan i poticajan za razmišljanje, Ljeto za Sangailé je sasvim drugačiji film o odrastanju.

Kad otvorim oči prati osamnaestogodišnju Farah koja se u represivnom društvu svojom političkom rock grupom bori protiv državnog režima. Tunis, ljeto 2010., nekoliko mjeseci prije Revolucije. Osamnaestogodišnja Farah upravo je maturirala, a njena obitelj već je vidi kao buduću liječnicu. Ona, međutim, ne razmišlja na isti način. Pjeva u političkoj rock grupi čiji su stihovi kontra režima i bori se protiv autocenzure članova grupe. Ima veliku strast za životom, buntovnički otkriva opijate, ljubav i noćni život svoga grada, a rat vodi i s majkom Hayet, koja je opasnosti ustanka protiv režima osjetila na vlastitoj koži. Ovaj višestruko nagrađivani film tuniške redateljice Leyle Bouzid osvojio je priznanja na brojnim filmskim festivalima, među kojima je prestižni festival u Veneciji na kojem je 2015. osvojio Nagradu Europa Cinemas Label.

Film Jel’ ti žao snimljen je prema bestseleru autorice Carry Slee donosi priču o Jochemu kojem nije lako u školi jer doživljava svakodnevno maltretiranje od strane svojih vršnjaka. Njihov razrednik Tino ne poduzima ništa jer je previše zaokupljen time da ispadne cool pred svojim razredom. To ide na živce Davidu, jednom od učenika, ali on se boji sam nešto poduzeti. Kad učitelj Tino organizira razrednu zabavu, pozove i bend čiji su članovi David, Youssef, Niels i Nienke. David nastoji zadiviti Veru, najzgodniju curu u razredu. No, kad se taj plan izjalovi, David pokušava pomoći Jochemu, kojeg zlostavljaju više nego ikad. Sljedećeg jutra, razrednik objavljuje da se Jochem nije vratio kući nakon zabave. Film koji rasvjetljava problem zlostavljanja u školi osvojio je nagradu Europske filmske akademije 2014. za najbolji film za mlade.

Jesus radi kao vizažist grupe drag izvođača u Havani, ali sanja o tome da se i sam popne na scenu. Kad konačno dobije priliku, jedan čovjek izađe iz publike i udari ga u lice. To je njegov otac Angel, bivši boksač, odsutan iz sinova života posljednjih 15 godina. Dok se otac i sin bore s međusobnim nerazumijevanjem i suprotstavljenim očekivanjima trudeći se ponovno postati obitelj, Viva se pretvara u ljubavnu priču. Film je prikazan na prestižnim svjetskim festivalima kao što su Sundance FFi Palm Springs IFF.