Izbor filmova za mlade

Filmovi Ljeto za Sangailé, Kad otvorim oči i Moja sestra mršavica odabrani su posebno za mlade gledatelje i gledateljice.

Delikatna drama redateljice Alanté Kavaïté prati tihu 17-godišnju gradsku djevojku Sangailé, jedinicu iz dobrostojeće obitelji koja ljeto provodi s roditeljima u rezidenciji smještenoj u pitoresknoj litavskoj provinciji. Sangailé se nalazi u najosjetljivijoj fazi razvoja, ona je usamljena i  neshvaćena, roditelji joj ne pomažu da podigne samouvjerenost što je gura još dublje u ponor povlačenja u sebe. Ostaje joj sanjarenje, fascinacija letenjem koju osjeća tek kao pasivni promatrač na obližnjem aerodromu gdje pogledom po nebu slijedi akrobate u avionima. Na jednom takvom događaju upoznaje samouvjerenu i maštovitu Auste te njih dvije krenu zajedno istraživati čari seoskog života. Privučena Austinom snažnom osobnošću, Sangailé joj otkriva svoju najdublju tajnu, što joj daje osjećaj sigurnosti da po prvi puta smogne hrabrosti poletjeti avionom. Atmosferičan, delikatan u pristupu temi, vizualno gotovo hipnotičan i poticajan za razmišljanje, Ljeto za Sangailé je sasvim drugačiji film o odrastanju.

Kad otvorim oči prati osamnaestogodišnju Farah koja se u represivnom društvu svojom političkom rock grupom bori protiv državnog režima. Tunis, ljeto 2010., nekoliko mjeseci prije Revolucije. Osamnaestogodišnja Farah upravo je maturirala, a njena obitelj već je vidi kao buduću liječnicu. Ona, međutim, ne razmišlja na isti način. Pjeva u političkoj rock grupi čiji su stihovi kontra režima i bori se protiv autocenzure članova grupe. Ima veliku strast za životom, buntovnički otkriva opijate, ljubav i noćni život svoga grada, a rat vodi i s majkom Hayet, koja je opasnosti ustanka protiv režima osjetila na vlastitoj koži. Ovaj višestruko nagrađivani film tuniške redateljice Leyle Bouzid osvojio je priznanja na brojnim filmskim festivalima, među kojima je prestižni festival u Veneciji na kojem je 2015. osvojio Nagradu Europa Cinemas Label.

Film Šveđanke Sanne Lenken Moja sestra mršavica jedan je od najhvaljenijih filmova za mlade snimljen u proteklom desetljeću, a premijerno je prikazan na Berlinaleu 2015. godine gdje je osvojio Kristalnog medvjeda za najbolji film u programu za mlade. Glavna junakinja je djevojčica Stella, kojoj je najveći uzor njezina starija sestra Katja, profesionalna klizačica. Kada otkriju da Katja pati od poremećaja u prehrani, cijela obitelj naći će se u vrtlogu novih emocija. Ova iskrena i topla priča o odrastanju posebna je i zbog neodoljive i karizmatične Rebecke Josephson u ulozi mlade Stelle.