O beskraju

About Endlessness
Roy Andersson2019 Švedska, Njemačka, Norveška, 76' 12

Redatelj: Roy Andersson
Scenarij: Roy Andersson
Uloge: Martin Serner, Jessica Louthander, Tatiana Delaunay, Anders Hellström, Jan-Eje Ferling, Bengt Bergius, Thore Flygel
Produkcija: Roy Andersson Filmproduktion AB, Essential Films, 4 ½ Fiksjon AS

O filmu

Najnovije ostvarenje kultnog švedskog redatelja Roya Anderssona melankolično je humoristični kaleidoskop priča o ljepoti, okrutnosti i banalnosti postojanja. Pripovjedač nas po uzoru na Šeherezadu vodi snovitim krajolikom napučenim usamljenim dušama u potrazi za iskrenim međuljudskim kontaktom. Film je Anderssonovo prvo ostvarenje otkako je filmom Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju (ZFF 2014.) završio svoju nagrađivanu trilogiju o življenju. Istovremeno oda i naricaljka, O beskraju „poprima kvalitete života samoga: u isto je vrijeme i kratak i beskonačan. Gotov je začas, ali ipak kao da bi mogao trajati beskonačno.“ (David Ehrlich, Indiewire). Svjetsku premijeru imao je na prestižnom festivalu u Veneciji gdje je nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju, a za specijalne efekte osvojio je nagradu Europske filmske akademije 2019. godine.

O redatelju

Kultni švedski redatelj Roy Andersson poznat je po upečatljivom stilu koji obilježavaju precizni statični kadrovi, apsurd, humor te izrazita ljudskost. Njegov diplomski film Švedska ljubavna priča bio je velik domaći hit, nakon čega je zbog neuspjeha drugog filma na 25 godina odustao od filma. Veliki povratak ostvaruje trilogijom Pjesme s drugog kata (2000.), Vi živući (2007.) i Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju (2014.). Njegovo najnovije ostvarenje nagrađeno je u Veneciji Srebrnim lavom za najbolju režiju 2019.

Nagrade i festivali

Venice FF 2019 – Srebrni lav za najbolju režiju
European Film Awards 2019 – Nagrada za vizualne efekte
Toronto IFF 2019
Zagreb FF 2019
Stockholm IFF 2019

Iz kritika

Dajte Royu Anderssonu 76 minuta i dat će vam cijeli svemir. – Indiewire
Film koji prikazuje jednoličnost kao jedinstvenu, a banalnost kao onozemaljsku. – The Guardian
Zaista jedinstven uradak. – Reel Film Reviews
Egzistencijalan. – Hollywood Reporter

Budite prvi koji će recenzirati “O beskraju”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još nema korisničkih recenzija.