Uz ovacije publike otvoren 20. ZFF – od danas dio programa online

Projekcijom filma Sigurno mjesto, potresne intimne drame u režiji Jurja Lerotića u nedjelju je u prepunom kinu SC otvoreno jubilarno, 20. izdanje Zagreb Film Festivala. Otvorenje koje će po interesu i odazivu publike zacijelo ostati upamćeno kao kulturni događaj godine okupilo je uvažene predstavnike državnih i gradskih institucija, brojne osobe sa zagrebačke kulturne i društvene scene, redatelje, glumce, pisce, predstavnike medija i druge. Otvorenje je svojim prisustvom uveličala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Emina Višnić i ravnatelj HAVC-a Christopher Marcich.

„Pred nama je 20. izdanje Zagreb Film Festivala – najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj. Kad smo 7. listopada 2003. godine na ovom istom mjestu pokrenuli naš i vaš festival, nismo mogli ni sanjati u kakvu će nas lijepu avanturu to odvesti i da ćemo, unatoč brojnim izazovima kroz koje smo prolazili, sretni i ponosni dočekati ovu obljetnicu. Trenutaka za pamćenje u proteklih 20 godina bilo je bezbroj – prikazali smo preko 2000 filmova, bili domaćini nekoliko tisuća gostiju, uključujući i dobitnike Oscara, dansku kraljicu i većinu relevantnih filmaša iz regije, privukli smo više stotina tisuća gledatelja u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj“, izjavio je Boris T. Matić.

Dugometražna konkurencija obljetničkog izdanja prikazat će rekordna četiri hrvatska prvijenca pa je ovogodišnji Festival najavljen kao slavlje hrvatskog filma i povratak autora s kojima je ZFF odrastao. „Festival dočekuje dvadeseto izdanje, a svojim djelovanjem čuva neraskidivu vezu sa svojom publikom i autorima za koje smo sve ove godine uvodili i osmišljavali nove programe, od nacionalnog programa Kockice, Velikih 5, programa za djecu i mlade, Ponovno s nama… Uveli smo i program Industrija, koji na radionicama i predavanjima okuplja nekoliko tisuća profesionalaca — nekima smo bili neizostavan partner na putu realizacije filmova“, izjavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Kao i prethodnih godina, ZFF-ova će publika diljem Hrvatske moći pratiti dio programa online. Na našim online platformama – kinoeuropa.hr i croatian.film – određeni će filmski programi biti dostupni za gledanje tijekom trajanja festivala – od ponedjeljka, 24. listopada od 11:00 do nedjelje, 30. listopada u 23:59.

Tako ćete na platformi kinoeuropa.hr moći gledati filmove iz programa PLUS koji okuplja pet intrigantnih europskih filmskih ostvarenja za mlade te bogatu selekciju od 50-ak naslova koju u programu Festivali pod reflektorom donose selektori/ce brojnih festivala diljem Europe – od Sarajevo Film Festivala i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, preko festivala u Sofiji, Herceg Novom, Rigi i Tampereu pa do Filmskog festivala u Locarnu, Festivala autorskog filma u Beogradu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts. Online ulaznica za program PLUS stoji 20 kn, dok su filmovi iz programa Festivali pod reflektorom besplatni, uz iznimku filma Nježno, dirljive romantične drame o odnosu bodibilderice i njezina partnera i trenera koja se prikazuje zahvaljujući suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split. Cijena online ulaznice za taj naslov također iznosi 20 kn.

Platforma croatian.film kao online dom recentnih domaćih ostvarenja tijekom ZFF-a ugostit će pojedine naslove iz popularnih ZFF-ovih Kockica, natjecateljskog programa domaćeg kratkog metra, ali i malu prigodnu retrospektivu Kockica koja će nas podsjetiti (ili upoznati) s kratkometražnim filmovima autora i autorice čije dugometražne prvijence ove godine prikazujemo u glavnom programu: Dubravke TurićAndrije MardešićaJurja LerotićaJosipa Žuvana i Davida Kapca. . Svi filmovi iz ZFF-ova programa na kinoeuropa.hr i croatian.film bit će dostupni za gledanje od ponedjeljka, 24. listopada od 11:00 do nedjelje, 30. listopada u 23:59.

Osim u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, program Mreže festivala Jadranske regije, koji donosi četiri šarmantna, dirljiva i napeta ostvarenja, moći će se gledati i na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, od nedjelje, 23. listopada u 9:00, pa sve do nedjelje, 30. listopada u 23:59. Cijena online ulaznice za pojedini film iz programa iznosi 30 kn (3,98 €), a ako namjeravate pogledati sve naslove okupljene u ovom programu, možete kupiti paket koji uključuje online ulaznicu za sva četiri filma po cijeni od 10 €.