Bogati svjetovi deset europskih festivala u online programu ZFF-a

Od samih početaka ZFF donosi uvid u programe drugih festivala, kako onih u regiji, tako i važnih filmskih smotri u svijetu. Ove godine u sklopu programa Festivali pod reflektorima selektori deset europskih festivala biraju filmove, a svi će se moći pogledati online putem platforme kinoeuropa.hr

Dugogodišnja uspješna suradnja s Festivalom mediteranskog filma Split i Kinom Mediteran nastavlja se prikazivanjem mađarskog filma Nježno redatelja Lászla Csuje i Anne Nemes. Bodibilderica Edina spremna je žrtvovati sve za ostvarenje snova koje dijeli s partnerom i trenerom Adamom, no na putu prema cilju pronaći će neobičnu ljubav. Ova nježna i romantična drama, kojom dominira snažna izvedba naturščice Eszter Csonke, višestruke mađarske prvakinje u bodibildingu, premijerno je prikazana na Sundanceu, a potom i u Karlovym Varyma.

Međunarodni filmski festival u Sofiji predstavlja debitantski dugometražni dokumentarni film Ane Kitanove Sudbina skitnice. Bugarska redateljica prati sedamdesetpetogodišnjeg Pavija, zanimljiva i neobična starca koji živi u glinenoj kućici u šumi, bez struje i vode. U svom malom kraljevstvu novinskih isječaka pretočenih u kolaž Pavi sanja o tome da netko objavi jednu od njegovih kratkih priča i da ga tako napokon priznaju kao pisca.

Izbor programa s ostalih festivala donosi, pak, kratkometražne filmove. U selekciji Filmskog festivala u Locarnu nalaze se tako naslovi iz sekcije Pardi di Domani (Leopardi sutrašnjice), čija je misija predstavljanje najboljih i najneočekivanijih filmskih izričaja u kratkom metru danas.

Sarajevo Film Festival ove godine nudi zanimljiv pregled najdinamičnije i najhrabrije ovogodišnje produkcije u Bosni i Hercegovini, produkcije studentskih filmova, dok bečki festival kratkometražnog filma Vienna Shorts predstavlja pet nagrađenih, suptilnih i moćnih ostvarenja koja su na festivalu posljednjih godina privukla najviše pozornosti.

Prvi se put predstavlja Međunarodni filmski festival u Rigi, a za tu prigodu odabrali su filmove koji donose sve što taj festival zagovara: originalnost, osobnost, senzibilitet i pravu dozu luckastosti. Uz dva festivalska favorita, u programu će se naći i najbolje iz ponude baltičkih zemalja. 

Dašak sjevera donosi i Tampere Film Festival. Kratak pogled na finski film nudi presjek različitih stilova fikcije, kao i nekih novih pristupa dokumentarnoj formi. Odabir prikazuje neke od uobičajenih finskih obilježja: ljude koji su navikli slijediti pravila, žive život u kojem su bitne male stvari i u doticaju su s prirodom. 

Beogradski Festival autorskog filma (FAF) nudi izbor iz svog najmlađeg natjecateljskog programa Hrabri Balkan. Selektori festivala izdvojili su iz svog dosad najozbiljnijeg izdanja četiri stilski i tematski svježa naslova mladih autora, dosljedna u pomicanju granica filmskih prostora.

Posljednjih godina slovenski kratkometražni film svjedoči dinamičnoj pojavi uzbudljivih novih glasova. Izborom animiranih i eksperimentalnih kratkih te dvaju dokumentarnih filmova predstavit će ih Ljubljanski filmski festival. I naposljetku, Filmski festival Herceg Novi publici ZFF-a nudi presjek naslova crnogorske produkcije koji su se našli u svim natjecateljskim selekcijama. Svi su filmovi iz ovog programa besplatni, uz iznimku filma Nježno, a dostupni su online svaki dan trajanja festivala – od 24. do 30. listopada