Šarmantnu priču o brazilskoj skejterici u mačističkom okruženju donosi ZFF-ov online program za mlade

Tinejdžerica Bagdad voli skejtati ulicama São Paula. Kratke kose, u vrećastim hlačama i uvijek zataknutim majicama, Bagdad je puna samopouzdanja. Iako je u obitelji okružena prkosnim, samouvjerenim ženama, vani vrijeme provodi u društvu ostalih skejtera, na ulicama kojima vladaju mačizam i šovinizam. Njezin će se život promijeniti kada upozna grupu skejterica.

Priču mlade skejterice prati film Zovem se Bagdad, drugo dugometražno ostvarenje brazilske redateljice Caru Alves de Souza, a možete ga pogledati onlineputem platforme kinoeuropa.hr. Riječ je o autentičnoj i optimističnoj drami o odrastanju, ženskom prijateljstvu, međugeneracijskoj podršci i ljubavi ovjenčanoj Kristalnim medvjedom za najbolji film u programu Generacija 14plus na Berlinaleu.

Prema riječima redateljice, film je nastao iz njezina traženja poezije u prozaičnim situacijama, u pričama i svakodnevnim situacijama koje proživljavaju likovi iz radničke četvrti na periferiji São Paula. Također ju je privukla ideja portretiranja jakih i neobičnih ženskih likova. “Želim da žene u mojim filmovima budu sretne od početka do kraja. Ne želim da pate”, rekla je Caru Alves de Souza.

Priča je to vođena likovima koje kao da oduvijek poznajete. Taj je dojam redateljica postigla uz pomoć neprofesionalne glumačke postave koja živopisnom energijom oživljava svakodnevnu stvarnost mladih na ulicama São Paula, svjedočeći o njezinim društveno-ekonomskim problemima. Trud je prepoznala i publika i kritika uz ocjenu kako je riječ o prekrasnu, šarmantnu filmu koji ne bježi od stvarnosti svog okruženja. 

Zovem se Bagdad dio je programa PLUS koji je ove godine potpuno dostupan online. U ostatku programa su Zaneseni, magična švedska priča inspirirana stvarnim događajima o sukobu dviju obitelji koje u vlasništvu imaju zabavne parkove, te nizozemski film Bijela bobica o djevojci, doseljenici iz Afrike koja u uzbudljivu svijetu rotterdamske afro-dance scene nalazi ispušni ventil od osjećaja izopćenja u novoj domovini.


Slovenski film Svemir između nas prati tinejdžera koji otkriva tajne svemira u druženju sa slijepim astronomom, dok su u fokusu dokumentarnog filma Draga buduća djeco tri mlade aktivistice čije aktivističko djelovanje uzrokuje negativne posljedice na njihove živote.

Svi su filmovi dostupni za gledanje do nedjelje, 30. listopada u 23.59 sati.