U online ponudi 19. ZFF-a atraktivni filmovi za mlade

Zagreb Film Festival svake godine u svom programu ima i mnoštvo sadržaja za djecu i mlade. Program PLUS i ove godine donosi recentne igrane filmove koje odabiru srednjoškolci za svoje vršnjake, ali i svu ostalu publiku. Cijeli program dostupan je na platformi kinoeuropa.hr za sve vrijeme festivala, tj. do 21. studenog u 23.59 sati. 

Pravi je dragulj u ovom programu nizozemski film Ne želim plesati, priča o 15-godišnjem Joeyu, članu plesne skupine, koji se s mlađim bratom vraća majci. Unatoč obećavajućem početku zajedničkog života nad obitelji se uskoro ponovno nadvija mračni oblak majčinih starih navika. Joey daje sve od sebe kako bi djelatnike socijalne službe zadržao u neznanju, no koliko može izdržati? Film je snimljen prema istinitoj priči mladog glumca Yfenda van Praaga, koji glumi samog sebe. Riječ je o njegovoj prvoj filmskoj ulozi, i to u dugometražnom prvijencu redatelja Flynna von Kleista, koji je o Yfendu već snimio kratki dokumentarac. Tada se i upoznao s njegovom problematičnom situacijom te odlučio snimiti cjelovečernji igrani film.

Pozornost mlade publike privući će i Beskrajno ljeto, nježna priča o sazrijevanju koja je u Locarnu nagrađena Posebnom nagradom žirija. Nerazdvojne Lise i Lola navršavaju 18 godina i odlučuju provesti ljeto s grupom prijatelja na plaži u Marseilleu. No nakon tragedije mladi će prijatelji postati bolno svjesni svoje krhkosti i prolaznosti, a Lise će morati naučiti kako se suočiti s budućnosti bez najbolje prijateljice. 

Odrastanje 14-godišnje Nore u multikulturnoj berlinskoj četvrti Kreuzberg tema je adolescentske coming-out drame Kukuljica, premijerno prikazane na Berlinaleu kao film otvorenja. Nora doživljava mnogo prvih iskustava pa tako i zaljubljivanje u neukrotivu djevojku. Topeći se pod nepodnošljivim ljetnim vrućinama, Nora će se napokon naučiti zauzeti sama za sebe. 

Film Sisterice, premijerno prikazan na Berlinaleu, približava nam život grupe tinejdžerica iz problematičnih okruženja smještenih u kuću sa socijalnim radnicima. Njihovi su karakteri različiti, njihova je glad za životom velika, a društveni status previše nesiguran da bi sve teklo u miru, ljubavi i slozi. 

Kakav je život mladeži u Ukrajini, dočarat će nam Stop – Zemlja, nježan prikaz turbulentnog odrastanja povučene srednjoškolke Maše. Zbog svog nekonformističkog statusa svugdje se osjeća kao autsajderica, no neočekivana ljubav prisilit će je da se okuraži i počne riskirati. Ova dirljiva tinejdžerska romansa prikazana je na Berlinaleu u programu Generacija 14 plus, gdje je nagrađena Kristalnim medvjedom za najbolji film.

Upute za gledanje potražite ovdje.