Najbolji europski filmovi s regionalnih festivala u online ponudi ZFF-a

Nakon Proljetnog izdanja ZFF-a u sklopu Mreže festivala Jadranske regije nastavlja se uspješna suradnja festivala u regiji. Poseban program na 19. Zagreb Film Festivalu donosi šest recentnih europskih ostvarenja prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Sundanceu. Uz projekcije u Teatru &TD, svi se filmovi mogu pogledati i online.

Među njima je Malo tijelo, dugometražni prvijenac talijanske redateljice Laure Samani premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu. Ovu mističnu bajku o žalosti, smrti i iscjeljenju, zasnovanu na starim narodnim vjerovanjima u Alpama, nagradila je publika na netom završenom Festivalu europskog flma u Sevilli. U religioznoj otočnoj zajednici na sjeveroistoku Italije 1900. godine mlada Agata osluškuje šaputanja o čudesnoj crkvi u planinama gdje se može oživjeti mrtvorođenče kako bi uzelo jedan dah i bilo kršteno. Odlučna spasiti dušu svoje mrtvorođene kćeri, Agata pod okriljem noći iskapa mali lijes i kreće na opasno putovanje u nepoznato. Putem sreće prepredenog, poludivljeg dječaka Lynxa, koji joj nudi pomoć u zamjenu za misteriozni sadržaj Agatine kutije. 

Izdvajaju se i dva filma iz aktualne selekcije za Europske filmske nagrade. Prirodno svjetlo, dobitnik Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja na Berlinaelu, surova je drama mađarskog redatelja Dénesa Nagya o izdržljivosti i psihičkom danku rata u kojoj se zrcali vizualno naslijeđe A. Tarkovskog. Čuvar brata svoga turskog redatelja Ferita Karahana, s već osvojenom Nagradom FIPRESCI na Berlinaleu, opisan je kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua. Film prati dvanaestogodišnjeg Yusufa i njegova najboljeg prijatelja, štićenike turskog internata za kurdske dječake, koji su u osami snijegom zametenih planina prepušteni dobroj volji hladne školske uprave. 

U selekciji je i belgijski film Neprijatelj, inspiriran stvarnim događajem. Pronalazak mrtvog tijela ljubavnice poznatog političara u njegovoj hotelskoj sobi žestoko je podijelio belgijsku javnost. Ljudski faktor Ronnyja Trockera, talijanskog redatelja s adresom u Bruxellesu, prikazan na Sundanceu i Berlinaleu, britka je studija raspada jedne obitelji ispričana kroz intrigantnu igru mačke i miša. Program donosi i film Lekcije iz njemačkog Pavela G. Vesnakova, jednog od najuspješnijih mladih bugarskih redatelja, poznatog po provokativnim filmovima koji se bave propadanjem društva. U svom dugometražnom prvijencu donosi priču o pedesetogodišnjem vozaču kojeg odluka o preseljenju suočava s teškim pitanjima o prošlosti i izgubljenom identitetu.

U cilju promocije zajedničkog kulturnog naslijeđa posebno mjesto u selekciji imat će klasik Dan četrnaesti Zdravka Velimirovića, jedan od prvih jugoslavenskih filmova prikazanih u glavnoj konkurenciji Cannesa. Film o četvorici zatvorenika koji dobivaju privremeni dopust iz zatvora zbog dobrog vladanja doživio je velik uspjeh kod kritike i publike.

U Mrežu festivala Jadranske regije, prvi zajednički regionalni filmski festival, udružili su se Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma u Beogradu, Filmski festival Herceg Novi i Zagreb Film Festival. Svaki od četiri festivala u Mreži održat će poseban program, a o najboljim filmovima glasuje publika iz sve četiri zemlje. 

Od utorka su u online ponudi i filmovi iz konkurencije Međunarodnih kratkometražnih filmova. Svakog dana u 12 sati na stranici kinoeuropa.hr možete pronaći dva nova filma, a od danas dostupni su gruzijski Broj 26 redateljice Gvantse Meparishvili te belgijski Zonder Meer u režiji Meltse Van Coillie, nastao pod producentskom palicom redateljskog dvojca Jessica Woodworth i Peter Brosens. Svi filmovi mogu se pogledati do posljednjeg dana festivala, 21. studenog u 23.59 sati.

Filmovi iz nacionalnog kratkometražnog programa Kockice mogu se pogledati na platformi croatian.film