U kinu SC otvoren 19. Zagreb Film Festival

Projekcijom kosovskog filma Košnica, u nedjelju navečer u kinu SC otvoren je 19. Zagreb Film Festival. Nakon više od 10 godina Zagreb Film Festival vratio se u kino gdje je 2003. i započeo kao tada jedini međunarodni festival igranog filma u Zagrebu. Osim u dvorani Kina SC, filmovi će biti prikazani u kinu Tuškanac, u Teatru &TD, Uraniji na Kvatriću, ali i na digitalnim platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Ukupno će, uključujući program festivala za djecu KinoKino, biti prikazana 134 filma.

Natjecateljski program još nije imao takvu selekciju pobjedničkih filmova sa svjetskih A festivala kao ove godine. Među filmovima u konkurenciji su laureati Cannesa, Venecije i Berlina, kao i dobitnici glavnih nagrada Sundancea, Karlovyh Vary i Sarajeva. Veliki broj filmova nacionalni su kandidati za Oscara, a neki se natječu i za Europsku filmsku nagradu. U programu su filmovi koji se bave migrantima, zabranama pobačaja i homoseksualnosti, nekoliko priča nudi uvid u svijet fantastike, a domaći naslovi donose i presjek hrvatskog društva. 

Poštujući sve propisane epidemiološke mjere, festival se vratio tamo gdje pripada, u kina s publikom. No, tragom golemog interesa gledatelja u prošlogodišnjem online izdanju, dobar dio programa bit će dostupan na digitalnim platformama. Putem stranice croatian.film moći će se pogledati filmovi iz domaćeg kratkometražnog programa Kockice, dok će na platformi kinoeuropa.hr biti dostupni naslovi iz programa: Međunarodni kratkometražni filmovi, Mreža festivala jadranske regije, PLUS, Ledolomke, Festivali pod reflektorom, Dani LUX filma, Posebne projekcije te KinoKino: Kratkometražni filmovi i Moj prvi odlazak u kino. 

Upute za gledanje možete pronaći ovdje.