U bogatom programu jubilarnog 20. ZFF-a veliki broj online projekcija na kinoeuropa.hr

Najveća zagrebačka filmska avantura – Zagreb Film Festival 20. obljetnicu obilježava od 23. do 30. listopada uz bogat program od čak 115 filmova. Glavni natjecateljski program prikazuje se u jutarnjim i večernjim terminima u kinu Tuškanac, a filmovi iz popratnih programa u kinu Kinoteka, MSU-u i Dokukinu KIC, no dobar dio njih bit će dostupan online putem platformi kinoeuropa.hr i croatian.film. Na platformi kinoeuropa.hr publiku očekuje program Mreža festivala Jadranske regije, PLUS i Festivali pod reflektorima.

Program PLUS donosi online projekcije filmova namijenjenih mladima. Švedski film Zaneseni redatelja Månsa Mårlinda i Björna Steina magična je priča inspirirana stvarnim događajima o sukobu dviju obitelji koje u vlasništvu imaju zabavne parkove. Nizozemska redateljica Sia Hermanides donosi film Bijela bobica o djevojci, doseljenici iz Afrike koja u uzbudljivom svijetu rotterdamske afro-dance scene nalazi ispušni ventil od osjećaja izopćenja u novoj domovini.

U programu je i brazilski film Zovem se Bagdad redateljice Caru Alves de Souza o mladoj skejterici na ulicama São Paula kojima i dalje vladaju mačizam i šovinizam, dok slovenski film Svemir između nas redateljice Rahele Jagrič Pirc prati tinejdžera koji otkriva tajne svemira u druženju sa slijepim astronomom. U fokusu dokumentarnog filma Draga buduća djeco redatelja Franza Böhma su tri mlade aktivistice na različitim krajevima svijeta čije aktivističko djelovanje uzrokuje negativne posljedice na njihove živote.

Drugu godinu zaredom svoje mjesto među natjecateljskim programima ZFF-a ima i Mreža festivala Jadranske regije, regionalni festival nastao udruživanjem festivala u Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Herceg Novom te ZFF-a. Nagrada Adriatic Audience Award pripast će glasovima publike najboljem između četiri šarmantna, dirljiva i napeta ostvarenja koja su već obišla neke od najprestižnijih filmskih festivala poput Cannesa i Tribece. Filmovi iz ovoga programa gledati će se i u kinu i online.

Jedan od vodećih rumunjskih redatelja, Radu Muntean, u svom novom filmu Întregalde istražuje granice velikodušnosti, empatije i ljudske potrebe da pomogne drugome. Prikazan u Cannesu, Alma Viva, cjelovečernji prvijenac francusko-portugalske redateljice Cristèle Alves Meira neobičan je, nježan i maštovit film odrastanja koji kombinira magični realizam i elemente horora s obiteljskom dramom. Ružičasti mjesec nizozemske redateljice Floor Van Der Meulen bavi se gubitkom najbližih, a smrt je pokretački događaj i u gruzijskoj multigeneracijskoj queer priči Mokri pijesak redateljice Elene Naveriani, koja junakinju odvodi u maleno selo kako bi organizirala sprovod svome djedu.

U online ponudi bit će i program Festivali pod reflektorom koji okuplja gotovo 50 dugometražnih i kratkometražnih naslova što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori europskih filmskih festivala: od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, preko smotri u Sofiji, Herceg Novom, Rigi i Tampereu pa do Filmskog festivala u Locarnu, Festivala autorskog filma u Beogradu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts.

Filmovi iz programa Kockice i Festivali pod reflektorima mogu se pogledati besplatno, a uz naplatu naslovi iz programa PLUS i Mreža festivala Jadranske regije. Svi će ovi filmovi biti u online ponudi cijelo vrijeme festivala. Kompletan filmski program i raspored potražite na stranicama www.zff.hr.