Pet intrigantnih filmskih hitova za mlade u online ponudi 20. ZFF-a

Program PLUS, omiljen među tinejdžerima i mlađom publikom, dio je i ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala. Pet intrigantnih filmskih hitova za mlade moći će se pogledati online putem platforme kinoeuropa.hr.

Švedski film Zaneseni redatelja Månsa Mårlinda i Björna Steina magična je priča inspirirana stvarnim događajima u sjeni Drugog svjetskog rata o sukobu dviju obitelji koje u vlasništvu imaju zabavne parkove. Jedan je prvoklasna buržujska destinacija puna vrhunskih atrakcija, a drugi nudi jeftino pivo, striptizete i zastarjele vožnje. Svaka od obitelji odlučna je uništiti drugu, no planovi o međusobnom uništenju nenadano se kompliciraju kada se njihovi nasljednici Ninni i John zaljube.

Iz Nizozemske dolazi Bijela bobica, ostvarenje redateljice Sije Hermanides o djevojci doseljenici iz Afrike koja u uzbudljivu svijetu rotterdamske afro-dance scene nalazi ispušni ventil od osjećaja izopćenja u novoj domovini. Bježeći od lovaca na osobe s albinizmom, Grace je još kao dijete bila prisiljena napustiti rodni Burundi u Africi i preseliti se u Rotterdam s majkom i starijim bratom. Iako već na pragu punoljetnosti, i dalje se osjeća kao društveni izopćenik, no kada upozna Kyju i njezinu plesnu grupu, Grace počinje prihvaćati svoj afrički identitet. No koliko je daleko spremna ići kako bi se uklopila?

Život tinejdžerice u fokusu je i brazilskog filma Zovem se Bagdad redateljice Caru Alves de Souza. Djevojka Bagdad, kratke kose i u vrećastim hlačama, puna samopouzdanja, voli skejtati ulicama São Paula, kojima vladaju mačizam i šovinizam. Njezin će se život promijeniti kada upozna grupu skejterica. Ova autentična i optimistična drama o odrastanju, ženskom prijateljstvu, međugeneracijskoj podršci i ljubavi ovjenčana je Kristalnim medvjedom za najbolji film u programu Generacija 14plus na Berlinaleu.


Slovenski film Svemir između nas redateljice Rahele Jagrič Pirc prati tinejdžera Tobija koji s majkom Kristinom dolazi na ljetne praznike u Sloveniju. Daleko od oca i prijatelja u Kanadi, Tobi je nezadovoljan gradićem u kojem kao da se nikad ništa ne događa, a tu je i lokalna banda koja ga maltretira zbog boje kože. Dok čeka oca koji nikako ne stiže, počinje se družiti sa zanimljivom vršnjakinjom Tjašom i starim slijepim astronomom Hermanom. Starac i dječak zbližavaju se kroz dojmljive razgovore u kojima Herman Tobiju otkriva zakone svemira, koji kao da se odnose i na naš život na Zemlji.

U programu je i dokumentarni film Draga buduća djeco redatelja Franza Böhma o trima mladim aktivisticama na različitim krajevima svijeta čije aktivističko djelovanje negativno utječe na njihove živote. Pepper se bori za demokraciju u Hong Kongu, Rayen u Čileu diže glas protiv rastuće socijalne nejednakosti, a Hilda se hvata u koštac s devastirajućim posljedicama klimatskih promjena u Ugandi. Svjesne minimalnih izgleda da samostalno naprave korjenite promjene, tri mlade žene daju odgovor na pitanje zašto se nastavljaju boriti. Film je osvojio simpatije publike koja ga je nagradila na festivalu Hot Docs.

Svi filmovi bit će dostupni svakog dana trajanja festivala od 24. do 30. listopada