Slijediti san ili spasiti život – dvojbe mađarske bodibilderice u uspješnoj romantičnoj drami Nježno

Na što smo sve spremni za ostvarenje snova i koliko brutalna mora biti predanost za uspjeh u nemilosrdnu svijetu? Odgovore traži mađarska romantična drama Nježno, premijerno prikazana na Sundanceu, a potom i u Karlovym Varyma. Do nedjelje, 30. listopada dostupna je i na stranici kinoeuropa.hr u sklopu ZFF-ova online programa.

Filmom redatelja Lászla Csuje i Anne Nemes dominira snažna izvedba naturščice Eszter Csonke, višestruke mađarske prvakinje u bodibildingu, koja utjelovljuje lik bodibilderice Edine. Sa svojim partnerom i trenerom Edina opsesivno planira pobjedu na svjetskom prvenstvu. No, kada se nađu u teškoj financijskoj situaciji, potajno se pridružuje escort servisu u kojem muškarci mogu ostvariti fantazije o druženju sa snažnom mišićavom ženom. 

Iako se isprva opirala, Edina u novom poslu počinje pronalaziti nešto što si ne može priuštiti u stvarnom životu – osjećaj slobode i razigranosti. U međuvremenu, iscrpljujući treninzi, restriktivne dijete i injekcije steroida guraju njezino tijelo i um do ruba. Edina se nađe pred nemogućim izborom: nastaviti slijediti san kojem je posvetila život ili spasiti svoj život. No na putu prema cilju pronaći će neobičnu ljubav koja će joj pomoći spoznati razliku između snova i prave sebe.

Suredateljica Anna Nemes kao likovna umjetnica godinama je slikala bodibiderice. “Uvijek me zanimao bodibilding i zamišljala sam kakav je osjećaj živjeti u golemu tijelu. Štoviše, promatrala sam kako se bodibilderi tretiraju u društvu, jer nisu konvencionalni i zbog toga pate. Došla sam tako i do ideje za scenarij filma“, kaže Anna Nemes.

Njezin kolega László Csuja otkriva kako su bili zadivljeni životom Eszter Csonke, koja je prije nekoliko godina napustila bodibilding, no zbog uloge se vratila u formu. “Kad sam vidio Estzer u dokumentarcu, bio sam fasciniran. Napravili smo dugačak intervju s njom i nakon toga prepravili scenarij uklopivši u njega elemente i iskustva iz njezina života. Dok smo pisali scenarij, Eszter nam je bila stalan izvor inspiracije.”

Kritika hvali Csonkinu suzdržanu izvedbu, koja se postupno opušta te lišava film senzacionalizma na sličan način na koji se fotografija Zágona Nagya, sa svojim sjenovitim interijerima i prigušenim kompozicijama, rješava jarkog svjetla. “Nježno vam se suptilno i neobično uvlači pod kožu tako da možda čak i ne primijetite da vam je stalo“, piše Variety.

Ovaj film ZFF donosi u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split i Kinom Mediteran. Iako se FMFS fokusira na filmove iz mediteranskih zemalja, Nježno je prikazano u novom popratnom programu Parangal koji donosi filmove kinematografija izvan spomenutog bazena. Uz dobar primjer razvoja publike, FMFS i ZFF postali su odskočna daska mnogim kvalitetnim malim filmovima za uspješnu distribuciju u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.