Licemjerje i zamke dobročinstva u fokusu rumunjske napete satire Întregalde

Koliko smo zaista iskreni u dobročinstvu i pomaganju potrebitima? Licemjerjem i zamkama milosrđa bavi se Întregalde, napeta gorko-slatka satira redatelja Radua Munteana, koju publika ZFF-a može pogledati i u online programu na stranici kinoeuropa.hr

Film prati troje humanitaraca koji se voze blatnim planinskim cestama u velikim terenskim vozilima kako bi mještanima udaljenih sela podijelili humanitarne pakete. Putem nailaze na starca kojeg pristaju povesti do obližnje pilane. No auto zaglavi u šumskom jarku, pilana je napuštena, a starac senilan. Dok oko njih bude padala noć, ekipa dobročinitelja zapitat će se koliko je dobroga zapravo spremna učiniti. U mraku zlokobne šume gube se živci, razum, kontrola nad probavom i ideali. 

Ovaj rumunjski hit premijerno je prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu, a onda je nastavio put te požnjeo odlične kritike u Torontu, New Yorku, San Franciscu, Busanu i drugim festivalima. U Trstu je proglašen najboljim filmom uz obrazloženje kako je riječ o “nepredvidivu ostvarenju koje karakteriziraju briljantne promjene žanrova i raspoloženja te uvjerljiv spoj profesionalnih glumaca i nezaboravnih lokalnih amatera koji nas nervozno vode do iznenađujuće destinacije istinskog mira.”

Redatelj Radu Muntean jedna je od središnjih figura rumunjskog novog vala, autor sedam igranih i jednog dokumentarnog filma koji su odlično primiljeni na međunarodnim festivalima diljem svijeta. Film Întregalde, nazvan po istoimenom selu, snimio je u planinskoj regiji Apuseni inspiriran stvarnim volonterskim ekspedicijama za dostavu zaliha u udaljenim selima. Nakon sudjelovanja u dva takva putovanja počeo je razmišljati o tome koliko je taj trud zapravo pomogao seljanima, dok dobrostojeća ekipa iz grada čestita sama sebi na velikodušnosti.

Muntean poznaje mitski potencijal tog transilvanijskog šumskog krajolika, ali svemu dodaje sablasnost stare narodne priče te duboke sjene horora. Njegov film svjesno igra i podriva konvencije i horor filma i socrealističke drame, a istraživanje ponekad površnog svijeta humanitaraca djeluje poput napeta trilera, ali koji nikada ne ide baš onamo kamo očekujete.

Întregalde je dio programa Mreža festivala Jadranske regije koji ZFF kurira zajedno s festivalima u Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Sarajevu. O najboljem filmu u ovom programu odlučit će publika glasovanjem na svih pet festivala.