Pripremite se za nadolazeći 21. ZFF uz filmove s Kino Europa Online

Ususret 21. ZFF-u. od 11. listopada na platformi Kino Europa Online bit će dostupno šest hvaljenih ostvarenja koja su prikazana na prošlom izdanju Festivala. Na repertoaru su laureati Cannesa i dobitnici europskih Oscara Trokut tuge Korzet, očaravajuće drame Noćni putnici i Alcarràs, regionalni kino-hit Praznik rada te poslastica za mlade filmofile, obiteljska avantura Kapetanica Nova. Filmovi će biti dostupni po cijeni od 2,50 USD.

Film Trokut tuge švedskog autora Rubena Östlunda, razuzdana komedija o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva obilježio je prošlu filmsku sezonu. Zlatnom palmom Cannesa ovjenčana satira suvremenog kapitalizma bila je nominirana za nagrade Oscar u kategorijama najboljeg filma, režije i originalnog scenarija, a osvojila je čak četiri “europska Oscara” – za najbolji film, režiju, scenarij i glumca (Zlatko Burić – Kićo).

Noćni putnici Mikhaëla Hersa romantična je filmska posvetu Parizu 80-ih, u kojoj u glavnoj ulozi briljira Charlotte Gainsbourg. Zavodljiva i optimistična drama o samohranoj majci koja u okrilje svog doma prihvaća tinejdžericu bez doma (Noée Abita) premijerno je prikazana na Berlinaleu, a potom i u Karlovym Varyma. Kako bi na veliko platno prenijela senzorne manifestacije jednog minulog razdoblja, ova šarmantna drama koristi specifični kolorit i teksturu slike za što je zaslužan snimatelj Sébastien Buchmann. Evokacija 1980-ih postignuta je i dojmljivom glazbom, uz snažne primjese elektroničkog, synth zvuka, koju potpisuje Anton Sanko.

Povijesna drama Korzet obračunava sa steriliziranom kičastom legendom o carici Sisi! Odvažna i tvrdoglava Sisi kako je vidi redateljica Marie Kreutzer (Bez oca – ZFF 2011.)  daleko je od nježne i nevine miljenice naroda kakvom je vidi javnost. Zapletena u čvor tjeskobe i opsesivnog bunta, Elizabeta pred sebe postavlja sve rigoroznije tjelesne izazove, a nemir je tjera na učestala putovanja Europom. Luksemburška glumica Vicky Krieps (Fantomska nit, Bergmanov otok) za ulogu Sisi nagrađena je u canneskom programu Izvjestan pogled te je osvojila nagradu Europske filmske akademije.

Dobitnik berlinskog Zlatnog medvjeda, Alcarràs španjolske redateljice Carle Simón, dirljiva je posveta tradicijama koje polako nestaju i bliskosti koju pruža život u maloj zajednici. Obitelj Solé svako ljeto provodila je berući breskve u svom voćnjaku u malom selu Alcarràs. No ove godine zemljovlasnici imaju nove planove za posjed – posjeći voćnjak i postaviti solarne panele.

Radnja filma Praznik rada bh. redatelja Pjera Žalice smještena je u tipičnu sarajevsku mahalu, a gledatelje upoznaje s nizom likova čiju susjedsku prisnost i poslovični šaljivi pristup svakodnevici uzburka iznenadni nemili događaj. Ovjenčan Grand Prixom na 38. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi i nagradom publike na ljubljanskom festivalu LIFFE, film Praznik rada ostvario je rekordnu gledanost u vikendu otvaranja u bosanskohercegovačkim kinima te postao najgledaniji domaći film u posljednjem desetljeću.

U filmu Kapetanica Nova nizozemskog autora Mauricea Trouwborsta, petnaestogodišnji Nas u šumi naiđe na srušenu letjelicu čiji su putnici 12-godišnja djevojčica Nova i njezin brbljavi robot ADD. Nova je znanstvenica iz budućnosti koja se vratila u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu, no misiju joj otežava činjenica da ju je putovanje kroz vrijeme pomladilo, a male djevojčice nitko ne shvaća ozbiljno. Dvoje novih prijatelja jedino rješenje problema vide u otmici milijunaša koji planira bušenje na Sjevernom polu. Ipak, postoje i oni koji ih žele zaustaviti. Hoće li Nova i Nas uspjeti spasiti planet?