Alcarràs

Alcarràs
Carla Simón2022 Španjolska, Italija120'

Redateljica: Carla Simón
Scenarij: Carla Simón, Arnau Vilaró
Uloge: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou
Produkcija: Avalon PC, Elastica Films, Vilaüt Films, Kino Produzioni

O filmu

U središtu Alcarràsa, naslovljenog prema malom mjestu na zapadu Katalonije, nalazi se obitelj Solé koja naraštajima brine o velikoj plantaži bresaka. Međutim vlasnici zemlje na kojoj Soléovi žive namjeravaju posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Kako ljeto odmiče kraju, multigeneracijskoj obitelji predvođenoj ostarjelim Rogelijem na oslabljenoj poziciji patrijarha i malenom Iris, čijim zaigranim dječjim očima ne promiče ozbiljnost situacije, postaje jasno da je njihovu vjekovnom načinu života i rada odzvonilo.

Sastavljen u potpunosti od neprofesionalnih glumaca, od kojih su neki i sami farmeri, ansambl filma vješto portretira način života usklađen s ciklusima prirode i lokalnom tradicijom, dok je snimateljica Daniela Cajías na kameri uspješno zabilježila sinestetičke vrijednosti kasnoga ljeta – od bogate, tople zlaćane boje, mirisa zrelih bresaka, pa do prigušenih zvukova koji iz daljine dopiru u smiraj ljetnoga popodneva. Gradeći svoj film kao suptilnu i nježnu elegiju o načinu života koji uzmiče pred pritiskom kapitala i masovne proizvodnje, Simón u priču nenametljivo upliće i aktualna ekonomsko-društvena pitanja.

O redateljici

Španjolska scenaristica i redateljica, odrasla u malom katalonskom selu. Studirala je audiovizualne komunikacije u Barceloni i Kaliforniji te pohađala Londonsku filmsku školu (LFS). Njezin dugometražni prvijenac Summer 1993 (2017.) na Berlinaleu je osvojio Grand prix u programu Generation Kplus i nagradu GWFF za najbolji debitantski film.

Nagrade i festivali

Berlin Int’l Film Festival-Zlatni medvjed za najbolji film
San Sebastián Int’l Film Festival
London Film Festival
New York Film Festival

Iz kritika

Duboko inteligentna, humana drama. – Guardian

Budite prvi koji će recenzirati “Alcarràs”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još nema korisničkih recenzija.