Poznati su dobitnici nagrada 19. ZFF-a

Pobjednik 19. Zagreb Film Festivala je austrijsko-njemački film Konačna sloboda Sebastiana Meisea. Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje ovom je filmu dodijelio žiri u čijem su sastavu rumunjska glumica Katia Pascariu, Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a Oaza te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul. Ovo ostvarenje filmskim jezikom izražava sposobnost ljudskog duha da nadiđe zatočeništvo, obrazložio je žiri. 

Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji je hrvatski film Zbornica redateljice Sonje TarokićFilm se bavi obrazovnim sustavom kao metaforom društva u cjelini i borbom jedne žene da ga poremeti, istaknuo je žiri.

Zlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnosi makedonsko-ruski film Sjeverni pol Marije ApčevskeMinimalistički, precizno i vješto režiran, ovaj je film iskren prikaz delikatnog perioda odrastanja s kojim se svi možemo poistovjetiti, zaključio je žiri. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobio je ukrajinski filmu Tatine tenisice redateljice Olhe Zhurbe.

Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma pripala su filmu Jesen našeg ljeta Karla VorihaGlavna nagrada dodjeljuje se filmu o generaciji koja ne zna očistiti ribe ni održati odnose s roditeljima i partnerima, ali zna napisati, režirati, odglumiti i montirati film na maestralnom nivou, ustvrdio je žiri. Posebno priznanje u programu Kockice odnosi film Sve što dolazi redatelja Mate Ugrina

Dodijeljene su nagrade festivala KinoKino, čije je 6. izdanje održano u sklopu Zagreb Film Festivala. Profesionalni žiri festivala, nagradio je norveški film Sestre i njihove supermoći u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena, dok je dječji žiri glavnu nagradu dodijelio njemačkom filmu Ulja Funk na zadatku u režiji Barbare Kronenberg. Posebno priznanje dječjeg žirija pripalo je finskom ostvarenju Još samo malo u režiji Hamyja Ramezana.

Dobitnici nagrada publike za najbolji film iz programa Ponovno s nama i festivala KinoKino bit će poznati nakon brojanja glasova u ponedjeljak, 22. studenoga.