Bogata online ponuda za najmlađe ovog vikenda

Ovog vikenda na svoje dolaze i najmlađi. Međunarodni filmski festival za djecu – KinoKino u skopu ZFF-a donosi bogatu selekciju filmova za djecu, kojih nema dovoljno na redovnim kinorepertoarima. Uz to, najmlađoj publici pruža poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino s ciljem stvaranja novih generacija publike i budućih filmofila. Osim u dvorani Urania i kinu Tuškanac, dio programa može se pogledati i online do nedjelje u 23.59 sati.

Program Moj prvi odlazak u kino, namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s filmom na velikom platnu, nudi blok kratkih animiranih filmova prilagođenih trogodišnjacima i starijima. U online ponudi je i selekcija kratkometražnih igranih filmova Svaki dan otkrivam.

I dalje su dostupni filmovi iz progama PLUS, namijenjenog srednjoškolcima, ali i nešto starijoj publici. Iz ponude izdvajamo Beskrajno ljeto, nježnu priču nagrađenu Posebnom nagradom žirija u Locarnu. Nerazdvojne Lise i Lola navršavaju 18 godina i odlučuju provesti ljeto s grupom prijatelja na plaži u Marseilleu. No nakon tragedije mladi će prijatelji postati bolno svjesni svoje krhkosti i prolaznosti, a Lise će morati naučiti kako se suočiti s budućnosti bez najbolje prijateljice.

Tema odrastanja provlači se i kroz ostale naslove u programu. Kakav je život mladeži u Ukrajini, dočarat će nam Stop – Zemlja, nježan prikaz turbulentnog odrastanja povučene srednjoškolke Maše. Sazrijevanje 14-godišnje Nore u multikulturnoj berlinskoj četvrti Kreuzberg tema je, pak, adolescentske coming-out drame Kukuljica. 

Sjajan nizozemski film Ne želim plesati prati 15-godišnjeg Joeya, člana plesne skupine, koji se s mlađim bratom vraća problematičnoj majci. Sisterice, premijerno prikazane na Berlinaleu, približavaju nam život grupe tinejdžerica iz problematičnih okruženja smještenih u kuću sa socijalnim radnicima. 

Što se tiče ostatka online programa, ljubitelji kratkog filma uživat će u još jednom ostvarenju iz međunarodne konkurencije. Mali Portugal redatelja Victora Quintanilhe nagrađen je posebnim priznanjem u Clermont-Ferrandu.

Svi su filmovi dostupni do nedjelje u 23.59, baš kao i kompletan sadržaj programa
PLUSLedolomkeLUXFestivali pod reflektorom i Mreža festivala Jadranske regije.