Pripremite se za Zagreb Film Festival uz filmove s kinoeuropa.hr

U ovogodišnjem atraktivnom programu 20. Zagreb Film Festivala publika će u kinima imati priliku pogledati nekoliko filmova koji gledatelje upoznaju s pričama koje svoje uporište imaju u stvarnim životima ili poznatim književnim predlošcima, a među njima su Osam planina redateljskog dvojca Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch te Alcarràs redateljice Carle Simón.

Jedanaestogodišnji pastir Bruno i gradski dječak Pietro naoko su posve različiti. No njihov sudbonosni susret jednog čarobnog ljeta u Alpama urodit će dubokim prijateljstvom koje će potrajati cijeli život. Tijekom godina njihovi se životni putevi razilaze. Bruno će ostati vjeran svojoj planini, a Pietro će proputovati svijet režirajući dokumentarne filmove. No uvijek će se iznova vraćati u tiho planinsko utočište svoga djetinjstva. Njihovi susreti pomoći će im da se suoče s ljubavi, gubitkom i svime što život nosi. Spektakularna drama Osam planina redatelja Felixa van Groeningena (Alabama Monroe, Divan mladić) i Charlotte Vandermeersch ovjenčana je Nagradom žirija u Cannesu, a u sklopu Zagreb Film Festivala prikazuje se u programu Velikih 5.

Španjolski kandidat za ovogodišnjeg Oscara Alcarràs prvi je film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda kao najbolji film na Berlinaleu. Koliko im sjećanje seže, obitelj Solé svako ljeto provodila je berući breskve u svom voćnjaku u malom selu Alcarràs. No ove godine zemljovlasnici imaju nove planove za posjed – posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Suočena s krajem jedne epohe, glasna i vrckava obitelj priprema se u posljednju berbu. Dok se grane stabala povijaju pod težinom sočnih plodova, odrasli se prepiru oko neizvjesne budućnosti, a malena Iris uživa u čarima ljeta. Film se u sklopu ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala prikazuje u glavnom programu dugometražnih igranih filmova.

Raspored festivalskih projekcija pronađite ovdje.

Publika ZFF-a upoznata je s ranijim uspješnicama navedenih redatelja koje je gledala na prijašnjim izdanjima festivala, a sada je idealna prilika za pogledati ih ponovo na www.kinoeuropa.hr. Riječ je o:

Toploj priči o istovremeno bolnom i lijepom odrastanju djevojčice Fride – filmu Ljeto 1993. Debitantski film španjolske redateljice Carle Simón osvojio je gotovo četrdeset nagrada, a 2018. bio je i španjolski kandidat za Oscara. Nakon smrti majke, koja je bolovala od AIDS-a, šestogodišnja Frida odlazi živjeti na selo s ujakom Esteveom, ujnom Margom i njihovom malenom kćeri Annom. U novom domu vrijeme kao da teče drukčije, a idilična priroda koja je okružuje tajanstvena joj je i strana. Povrh svega, dobila je i malenu sestru za koju se treba brinuti dok se istovremeno pokušava nositi s novim emocijama, poput ljubomore. Majčina bolest tretira se poput sramotna biljega o kojem nitko ne priča, a Fridu muči neznanje o uzroku njezine smrti. Prije nego ljeto završi, Frida i njezina nova obitelj morat će se naučiti prilagoditi jedni drugima, i naposljetku zavoljeti.

Dirljivoj drami začinjenoj američkom bluegrass glazbom – filmu Alabama Monroe redatelja Felixa van Groeningena. U fokusu filma ljubavni je odnos vlasnice salona za tetovaže Elise i svirača u bluegrass bendu Didiera. Elise se pridruži bendu, a uskoro dobiju i kćer Maybelle. Njihovu vrtoglavu vožnju kroz život u filmu prati izvrstan i emotivan soundtrack u izvedbi glavnih glumaca, a koji uključuje i obradu pjesme If I Needed You Townesa Van Zandta. Film je bio nominiran za Oscara za najbolji strani film 2014. godine, dobitnik je nagrade publike na Berlinaleu 2013, a glumica Veerle Baetens osvojila je nagradu za najbolju glumicu Europske filmske akademije.

Pripremite se za ovogodišnji ZFF i vidimo se u kinima i online!