ZFF pod reflektore i ove godine stavlja međunarodne filmske festivale

Zagreb Film Festival i ove godine omogućava uvid u programe drugih festivala. U popratnom programu Festivali pod reflektorom programski urednici nekoliko europskih manifestacija biraju filmove za publiku ZFF-a. Fimovi iz ovog programa mogu se gledati svakog dana festivala do nedjelje, 21. studenog u 23.59 putem stranice kinoeuropa.hr. 

Uvijek agilni Festival mediteranskog filma u Splitu donosi nam pravu poslasticu prikazanu na 20-ak svjetskih festivala – vizualno impresivnu dramu Noć kraljeva u režiji Philippea Lacôtea iz Obale Bjelokosti. Priča je smještena u zloglasni zatvor La Maca kojim upravljaju sami zatvorenici. U ovoj svojevrsnoj muškoj verziji Šeherezade zatvorski glavešina odabire novopridošlog zatvorenika da tijekom nadolazeće noći crvenog mjeseca, u skladu sa zatvorskom tradicijom, ostalim zatvorenicima ispriča priču. Saznavši kakva ga sudbina čeka ako završi priču prije izlaka sunca, počinje pripovijedati o mističnom životu legendarnog odmetnika Zama Kinga trudeći se da priča potraje do zore.

Iz programa FMFS-ova projekta Kino Mediteran stiže francuski film Svijet poslije nas, premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog festivala u Berlinu. Glavni lik je mladi pariški pisac koji sve teže pronalazi balans između pokušaja pisanja, preživljavanja i ljubavi na daljinu.  

S Filmskog festivala u Herceg Novom dolazi nam intrigantno rumunjsko ostvarenje Polje maka. Film prati borbu mladog rumunjskog policajca koji pokušava pronaći ravnotežu između dva dijela svog identiteta: čovjeka koji radi u mačo hijerarhijskom okruženju i homoseksualca koji pokušava svoju spolnu orijentaciju zadržati u tajnosti.

U suradnji s Okolišnim filmskim festivalom ZFF donosi film Neoštećene koji upozorava na opasnost od golemog broja planiranih hidroelektrana za ekosustav čistih i netaknutih rijeka na Balkanu. Posada kajakaša i filmaša, putujući 36 dana od Slovenije do Albanije i prelazeći kajacima 23 rijeke u šest zemalja, prosvjeduje protiv brana i pokazuje nam svijet tajnih rijeka Balkana.

Ove je godine u popratnim programima i jedna posebna projekcija – A Perfect Love Story Where Nothing Goes Wrong or Does It…?, debitantsko ostvarenje bosanskohercegovačke redateljice Emine Kujundžić snimljeno u koprodukciji s hrvatskim Propeler Filmom. Film prati izazove pred ljubavnom avanturom bosanske umjetnice i francuskog fotoreportera koji oldtimerom putuju Bosnom i Hercegovinom. Dostupan je od subote, 20. studenog.

Osim spomenutih dugometražnih, u programu Festivala pod reflektorom može se besplatno pogledati i velik broj kratkih filmova. Za ZFF svoj su izbor napravili festivali u Sarajevu, Clermont-Ferrandu, Locarnu, Beogradu, Ljubljani, Herceg Novom, Sofiji i Tampereu.

Nastavljamo i s predstavljanjem filmova iz konkurencije Međunarodnih kratkih. Do nedjelje, 21. studenog na kinoeuropa.hr mogu se pogledati francuski film Racija u režiji Mehdija Fikrija te kosovski Izmješteni Samira Karahode, dobitnik posebnog priznanja Sarajevo Film Festivala i kandidat za nagradu EFA-e.

Upute za gledanje potražite ovdje.