Intrigantni crnogorski filmovi besplatno u online programu ZFF-a

Posljednjih godina budi se i mala crnogorska kinematografija. Uvid u njezina sve brojnija i zanimljivija ostvarenja omogućuje suradnja ZFF-a s Filmskim festivalom Herceg Novi u sklopu programa Festivali pod reflektorima. U ovogodišnjem su presjeku crnogorske produkcije i dva zapažena dugometražna filma koja se do nedjelje, 30. listopada u 23.59 mogu besplatno pogledati online putem platforme kinoeuropa.hr.

S uspjehom premijerno prikazan na festivalu u Karlovym Varyma, Poslije zime, cjelovečernji prvijenac Ivana Bakrača, ovogodišnji je crnogorski kandidat za Oscara. Riječ je o egzistencijalnoj drami koja tematizira odgođeno odrastanje prijatelja koji su na pragu zrelosti ili već u zrelim godinama, a suočavaju se s ozbiljnim intimnim i životnim problemima. 

Petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima, koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, trude se održati prijateljstvo unatoč udaljenosti koja ih dijeli. Suprotstavljaju se patrijarhalnom nasljeđu ignorirajući posljedice rata i osiromašena gospodarstva. Jedne godine njihova bezbrižna eskapistička mladost naprasno završava.

Film, realiziran u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, razvijan je na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. U glavnim je ulogama nekoliko istaknutijih crnogorskih glumaca mlađe generacije poput Momčila Otaševića i Petra Burića, a uz dojmljivu glazbu hrvatskog dvojca Alena i Nenada Sinkauza, zanimljiv soundtrack potpisuju neki od najuzbudljivijih izvođača na regionalnoj sceni poput Buča Kesidija, Lollobrigide i Pocket Palme.

U programu je i Elegija lovora, debitantsko dugometražno ostvarenje Dušana Kasalice, koji je osobnu filmsku poetiku pokazao u kratkim filmovima Biserna obala i Soa, nagrađivanima na Sarajevo Film Festivalu. Film prati sofisticirana sveučilišnog profesora Filipa koji odlazi na odmor sa suprugom. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnu i monotonu ambijentu hotelskih toplica, njihov naizgled idealan brak završava. Čini se da Filipov život propada, ali naoružan samopouzdanjem, svaku novu životnu situaciju prihvaća s neobičnom lakoćom. Od problema bježi u malo selo i duboku šumu gdje će sresti majku i zaljubiti se u djevojku koja je nekada bila zmija.

Redatelj Kasalica zamislio je film kao bajku o srednjoj klasi bivše Jugoslavije, izgubljenoj u posttranzicijskim društveno-političkim okolnostima. Njeni pripadnici imali su razne privilegije, a kada se država počela urušavati, zauzeli su pasivan stav bez preuzimanja bilo kakve odgovornosti i suočavanja s realnim problemima. Kasalicu je to inspiriralo za kreiranje glavnog lika, profesora Filipa, kojeg glumi Frano Lasić. Partnerica mu je Savina Geršak, zvijezda crnogorske kinematografije iz 80-ih, koja se ovom ulogom vratila filmu.