Ledolomke – program o filmskim pionirkama istočne Europe u online ponudi 19. ZFF-a

Niz je velikih filmskih autorica iz istočne Europe koje su u vrijeme hladnog rata razmicale željeznu zavjesu i rušile ideološke zidove. ZFF će retrospektivnim tematskim programom Ledolomke, prema izboru Diane Nenadić, predstaviti pet filmova iz Jugoslavije, Čehoslovačke, Poljske i Mađarske. To je samo jedan od nekoliko online programa koje donosi 19. izdanje Zagreb Film Festivala, a riječ je o prvim filmovima spomenutih zemalja čiju režiju potpisuju redateljice.

Najraniji među njima, komedija Pop Ćira i pop Spira (1957), koju potpisuje Beograđanka Sofija Soja Jovanović, nagrađen je na pulskom festivalu s čak sedam Arena. Riječ je o prvom jugoslavenskom filmu u boji, snimljenom prema popularnom romanu Stevana Sremca. Zabavna je to priča o životu dvije seoske svećeničke obitelji čiju harmoniju narušava dolazak učitelja kojeg obje obitelji počnu priželjkivati za zeta.

Poznata kao „prva dama čehoslovačkog filma“, Věra Chytilova gajila je beskompromisni i osebujni umjetnički stil kojeg nalazimo i u živopisnim Ivančicama (1966), filmskoj farsi o zgodama dviju mladih žena koje svemu pristupaju s osvježavajućom neozbiljnošću. Film, kojeg smatraju jednim od najvećih ostvarenja feminističke kinematografije, otkriva svijet oslobođen konvencija i normi, no istovremeno daje kritiku društvene neodgovornosti.

Prve Mađarica s redateljskom diplomom i dobitnica brojnih nagrada svjetskih festivala, Márta Mészáros bit će predstavljena filmom Sunce je zašlo (1968), pričom o djevojci odrasloj u budimpeštanskom sirotištu koja odlučuje potražiti i upoznati svoju majku. Ovaj naslov najavljuje tematske preokupacije koje će obilježiti redateljičin opus: životi, identiteti i društvene pozicije žena, njihove borbe i oslobođenja od sputanih okvira vlastite sredine. U glavnoj ulozi nastupa ondašnja mađarska pop zvijezda Kati Kovács.

Alegorijski prikaz nekadašnje političke situacije u Poljskoj donosi film Provincijski glumci (1979) velike redateljice Agnieszke Holland. Ovjenčana nagradom FIPRESCI u Cannesu, ova psihološka drama kronika je napetih odnosa u backstageu teatra u malom gradu kraj Varšave.

Najmlađi film u programu, komediju Posljednji skretničar uzanog kolosijeka (1986) s Batom Živojinovićem i Zijahom Sokolovićem u glavnim ulogama, režirala je Vesna Ljubić, prva žena u Bosni i Hercegovini koja je režirala dugometražne igrane filmove. Afirmirana i kao dokumentaristica, Vesna Ljubić u svom drugom cjelovečernjem igranom filmu prati svakodnevicu malog mjesta u kojem se društveni život odvija oko željezničke stanice. Uski kolosijek, poput žile kucavice, jedini je kontakt sa svijetom, pa kada stigne odredba o ukidanju prometa na njihovim tračnicama, stanovnici se nađu u nevoljama.

Osim Ledolomki, publika ZFF-a moći će online gledati i filmove iz programa PLUS namijenjenog srednjoškolcima i LUX koji donosi tri dobitnika istoimene nagrade. U online ponudi bit će i program Festivali pod reflektorom koji okuplja gotovo 50 recentnih naslova kratkoga i dugog metra što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori nekolicine regionalnih i europskih filmskih festivala: od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani (LIFF), pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. Svi programi i filmovi dostupni za gledanje online moći će se pratiti za vrijeme festivala na platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.