Dio bogatog programa 19. ZFF-a u online ponudi na kinoeuropa.hr

Predstavljen je program 19. Zagreb Film Festivala koji će se održati od 14. do 21. studenoga u Kinu SCkinu TuškanacTeatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Čak 134 filmska naslova na programu je festivala, a pred publikom ZFF-a jedan je od najjačih glavnih programa dosad s nikad većim brojem debitanata nagrađenih na A festivalima. Među 12 naslova u glavnom programu dugometražnog filma, predstavit ćemo pobjednike ovogodišnje Venecije i Cannesa te trostrukog laureata festivala Sundance s potpisima autorica čiji će uspjesi ostati upisani u filmske enciklopedije.

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja predstojeće nam donosi ponovni susret s publikom u kinima. Dio programa donosimo u 20-ak gradova izvan Zagreba, ali i online u cijeloj Hrvatskoj Tako će putem platforme kinoeuropa.hr biti prikazan dio glavnog programa međunarodnog kratkometražnog igranog filma, dok će croatian.film biti prava adresa za gledanje nacionalnog kratkog programa Kockice. Glavni natjecateljski program međunarodnog kratkometražnog igranog filma uključuje deset naslova: hongkonški Sve Vrane svijeta redateljice Tang Yi, dobitnik Zlatne palme za najbolji kratkometražni film u Cannesu 2021., kosovski Izmješteni Samira Karahode, dobitnik posebnog priznanja Sarajevo Film Festivala i kandidat za nagradu EFA-e, belgijski Zonder Meer u režiji Meltse Van Coillie, nastao pod producentskom palicom redateljskog dvojca Jessice Woodworth i Petera Brosensa (Khadak – ZFF 2015.; Kralj Belgijanaca – ZFF 2016.; Bosonogi car – ZFF 2019.), Mjesta, novi film Vytautasa Katkusa čiji su Kolektivni vrtovi prikazani u kratkometražnoj konkurenciji ZFF-a 2019., Mali Portugal Victora Quintanilhe, nagrađen posebnim priznanjem u Clermont-Ferrandu, mađarski Školski odmor u režiji Leventea Kölcseya, ukrajinski Tatine tenisice Olhe Zhurbe, sjevernomakedonski Sjeverni pol Marije Apčevske, francuski Racija u režiji Mehdija Fikrija, te gruzijski Broj 26 redateljice Gvantse Meparishvili.

Novi natjecateljski program Mreža festivala Jadranske regije udružio je Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma u Beogradu, Filmski festival Herceg Novi i Zagreb Film Festival. Program donosi izbor recentnog europskog filma koji, između ostalih, uključuje dva naslova iz aktualne selekcije za Europske filmske nagrade: Čuvar brata svoga turskog redatelja Ferita Karahana i surovu dramu Prirodno svjetlo Dénesa Nagyja. Iz programa, koji će u cijelosti biti online, izdvaja se klasik Dan četrnaesti Zdravka Velimirovića, jedan od prvih jugoslavenskih filmova prikazanih u glavnoj konkurenciji Cannesa. O najboljim filmovima glasat će publika iz četiri zemlje.

Ovogodišnji popratni programi moći će se u cijelosti gledati online putem platforme kinoeuropa.hr. Među njima je retrospektivni tematski program Ledolomke, koji u selekciji filmologinje Diane Nenadić donosi pet filmskih ostvarenja istočnoeuropskih autorica koje su svojim radom razmicale željeznu zavjesu. Među njima je najpoznatiji film majke češkog novog vala Věre Chytilove, ujedno jedno od najvećih ostvarenja feminističke kinematografije, Ivančice, te prvi film velike poljske redateljice šarolikog opusa Agnieszke Holland Provincijski glumci.”

Osim Ledolomki, publika ZFF-a moći će online gledati filmove iz programa PLUS, namijenjenog srednjoškolskoj publici, programa LUX koji donosi tri dobitnika istoimene nagrade Europskog parlamenta te programa Festivali pod reflektorom koji okuplja gotovo 50 recentnih naslova kratkoga i dugog metra što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori nekolicine regionalnih i europskih filmskih festivala: od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu, i ove će godine svoje izdanje imati u sklopu ZFF-a, a osim u kinu dio programa bit će u online ponudi. Natjecateljski program KinoKina sastavljen je od najvažnijih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok su u popratnom programu koji će se gledati i online selekcija kratkih igranih filmova Svaki dan otkrivam te popularni program Moj prvi odlazak u kino (MPOK), blok animiranih filmova namijenjenih mališanima predškolske dobi.