Dobitnici europske LUX nagrade besplatno u online programu ZFF-a

Već 14 godina Europski parlament dodjeljuje nagradu LUX za postignuća u europskoj kinematografiji. Publika u 27 zemalja Europske unije svake godine odabire dobitnika između tri kandidirana filma. Ove godine ZFF podsjeća na tri filma dobitnika nagrade koji se mogu pogledati online do nedjelje, 21. studenog do 23.59 sati.

Među njima je i Shun Li i pjesnik, poetična priča o nemogućoj ljubavi dvoje usamljenih imigranata u Italiji. Film, u kojem glavnu ulogu tumači Rade Šerbedžija, digao je na noge publiku Venecijanskog filmskog festivala 2011. godine i osvojio čak tri nagrade. Kineskinja Shun Li radi kao konobarica u gradiću Chioggi u venecijanskoj laguni, a Bepi, poznat po nadimku Pjesnik Imigrant, ribar je iz bivše Jugoslavije. Oni nalaze utjehu jedno u drugome, ali njihova bliskost počinje smetati ostalim mještanima i kineskoj zajednici. Redatelj Andrea Segre vodi gledatelja kroz priču o ljubavi dvoje imigranata i divne pejzaže maglovite, sanjive Venecije.

Nagradu LUX je 2015. godine dobio turski film Mustang, nježna, intimna i snažna priča o pet mladih sestara koje od pogibije roditelja žive s konzervativnim ujakom i bakom u ruralnoj Turskoj. Nakon bezazlene igre s dječacima na plaži njihovi će skrbnici uvesti strog kućni režim i započeti s ugovaranjem brakova. Debitantski film turske redateljice Deniz Gamze Ergüven obišao je festivale diljem svijeta, bio je nominiran za Oscara i Zlatni globus te je osvojio nagradu Europsko otkriće godine, koju dodjeljuje Europska filmska akademija. 

Na rasporedu je i film Bog postoji, njeno ime je Petrunija. Ova makedonska hit satira redateljice Teone Strugar Mitevske premijerno je prikazana 2019. na Berlinaleu, gdje je osvojila Nagradu ekumenskog žirija i priznanje Guild Film, dok je u Puli ovjenčana Zlatnom arenom za najbolju režiju u programu Manjinske koprodukcije. U gradu Štipu lokalni svećenik svakoga siječnja u rijeku baca drveni križ za kojim skaču stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni, pratit će sreća i uspjeh. No ovaj put za križem spontano zaroni i Petrunija te ga ugrabi prije drugih. Bijesni muškarci okome se na ženu koja se usudila sudjelovati u njihovu ritualu. Nastaje posvemašnji kaos, ali Petrunija ne popušta…  

Nova dva filma iz konkurencije Međunarodnih kratkih mogu se i danas pronaći na kinoeuropa.hr. To su mađarski Školski odmor u režiji Leventea Kölcseya i ukrajinski Tatine tenisice Olhe Zhurbe.

Svi spomenuti filmovi mogu se pogledati bez naknade.