ZFF ONLINE preporuka: Filmski festival u Locarnu

Filmski festival u Locarnu koji je ovog kolovoza napunio 76 godina može se pohvaliti titulom festivala s najvećim programom kratkometražnog filma od svih festivala u A kategoriji. Pardi di Domani (Leopardi sutrašnjice) povijesni je naziv sekcije posvećene kratkometražnom filmu. Sekcija obuhvaća sve žanrove, stilove, estetike i teme te predstavlja najrazličitije autore s gotovo svakog kontinenta, a sve filmove odabire četveročlana komisija – Eddie Bertozzi, Anne Gaschütz, Julia Schubiger i Enrico Vannucci. Enrico za ZFF navodi da svojim programskim stilom nastoje kontinuirano izazivati publiku i u samo 70–80 minuta provesti je kroz vrtlog emocija, te da naslovi u ovom programu predstavljaju presjek nastojanja povjerenstva Pardi di Domani, a to je otkrivanje najboljih i nejneočekivanijih filmskih izričaja u kratkom metru danas.

Selektori ovog kultnog festivala ove su godine zaprimili čak 4000 prijava autora diljem svijeta, a za ZFF su odabrali pet filmova koji predstavljaju ovogodišnju selekciju:

1. La Vedova Nera

Dok vozi bicikl ulicama nepoznatoga grada, mladog talijanskog studenta Alfreda zatječe oluja. Tragajući za skloništem, začuje neobičan zov koji dopire iz pornografskog kina koje kao da je došlo iz nekog drugog vremena. Vođen svojim fantazijama, Alfredo uskoro postaje zarobljenik opasne igre koja se odvija u prostoru kina.

2. Moja majka je svetica

Moje je ime Simeon Ludi. Odsad ću govoriti samo svojim istinskim jezikom. Vratit ću se u grad kojeg se sjećam, i uz Božju moć narugat ću se svijetu.

3. O jednoj kravi

Maštovit i razigran kolaž prizora iz života krava. Mozaik kratkih priča iz cijeloga svijeta, u kojima krave proživljavaju pozitivne i negativne trenutke. Portret životinja u globalnom svijetu i njihovog odnosa s ljudima.

4. Otok

Nakon što su proputovali svijet, Nina i Mathieu stižu na jedan otok kako bi proveli ljeto s prijateljima. Kako vrijeme prolazi i priroda ih sve više obuzima, suočavaju se s prazninom vlastitih želja.

5. Z.O.

Otkriće kutije pune petardi stvara priliku za okršaj između Baby Girla i Cookieja, dvojice tinejdžera čije neprijateljstvo vuče korijene još iz sukoba njihovih roditelja.