ZFF ONLINE preporuka: animirani svjetovi

Život jedne krave, svakodnevica NPC lika ili priča ispričana na staroj vazi (shout out Herkulesu!) – izbor animiranih filmova koje su selektori odabrali u sklopu Festivala pod reflektorom pokriva šarolike tematike, a i stilove. Pogledajte neke od animiranih filmova i odlutajte u maštovite svjetova autora koje možete posjetiti sve do 12.11 u 23:00.

O kravi

Maštovit i razigran kolaž prizora iz života krava. Mozaik kratkih priča iz cijeloga svijeta, u kojima krave proživljavaju pozitivne i negativne trenutke. Portret životinja u globalnom svijetu i njihovog odnosa s ljudima.

Legenda o Zlatorogu

Lovac odlazi u planine kako bi zacijelio svoje slomljeno srce. Na putu ga proganjaju vizije djevojke koja ga je napustila. Kada izgubi nadu, oživi i njegova mračna strana. Ta ga sjena vodi u lov na mitološkog Zlatoroga. Temeljen na slovenskoj narodnoj priči, ovo je film o pohlepi i našem odnosu prema prirodi.

Kornukopija

Čovjek luta u neprestanoj potrazi za čarobnom kornukopijom. Njegova pohlepa upliće ga u sukobe i ratove s drugima, s prirodom, ali i sa samim sobom. Peripetije i pustolovine u koje upada oživljene su na površini stare vaze.

Iz pozadine

Iz pozadine istražuje rad i životne stvarnosti NPC-ova, likova u videoigrama kojima upravlja računalo (eng. non-player characters), a koji nastanjuju digitalni svijet poput statista, stvarajući dojam normalnosti. Pralja, konjušar, ulični čistač, stolar – svi su oni poput sizifovskih strojeva čije radne rutine i obrasci ponašanja, s greškama i kvarovima, stvaraju živopisnu analogiju rada u kapitalizmu. Film je na festivalu Vienna Shorts osvojio nagradu za najbolji zvuk, dok je u Locarnu ovjenčan nagradom za najbolju režiju i Nagradom mladog žirija.

HITO

Tinejdžerica Jani živi u distopijskom svijetu nuklearnih reaktora i policijskih satova, lišenom empatije. Nakon što je pretuku u jednom sukobu, Jani upoznaje Kiefera, soma koji govori, izbavljenog iz laboratorija. Jani i njezin novi sluzavi prijatelj odluče uzvratiti udarac i osloboditi se represivnog sustava. HITO je na festivalu Vienna Shorts osvojio nagradu za najbolji film u međunarodnom programu igranih i dokumentarnih filmova, a prikazan je i na Berlinaleu.

Ludilo

Nakon što je u teškoj nesreći izgubio zaručnicu i dobar izgled, Clyde se mora suočiti s unutarnjim demonima.

Purga

Zima, 1942. Na nenaseljenom otoku, koji su sovjetske vlasti odabrale za deportaciju tisuća stanovnika iz okupiranih zemalja, čovjek se svakodnevno suočava s borbom za preživljavanje. U tom surovom, stranom krajoliku, čovjek je tek neprimjetna točka. Sva iskustva prikazana u filmu temeljena su na neizbrisivim sjećanjima onih koji su preživjeli.

Trag

Mladi pisac noći provodi loveći kemijskom olovkom zamršene fraze. Kada doznaje da mu je supruga trudna njegov svijet se sruši. Preplavljuju ga stari strahovi i bolna sjećanja te on mora ući u trag djeliću koji nedostaje.

Konjunkcija

Žena i muškarac su u sobi, macaklin leži u terariju, nekoliko muha kruži oko lampe. Postupno između njihovih aktivnosti i promatranih elemenata otkrivamo sve više veza i analogija. Prikazani mikrokozmosi naizgled su u ritmičkoj interakciji te kao da pripadaju nekom kozmičkom poretku.