Proglašeni pobjednici 18. ZFF-a

Nakon osam uzbudljivih dana ispunjenih filmom i online maratona tijekom kojeg je prikazano oko 100 ostvarenja u nekoliko programa i uz odaziv publike iznad svih očekivanja, u nedjelju su proglašeni pobjednici ovogodišnjeg, po mnogočemu neobičnog i drugačijeg izdanja Zagreb Film Festivala.

Žiri dugometražnog programa djelovao je u sastavu srpske redateljice i prošlogodišnje pobjednice Zagreb Film Festivala Ivane Mladenović, slovačkog scenarista, redatelja i producenta Marka Škopa i slovenskog redatelja Damjana Kozolea. Nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i novčani iznos od 4000 eura žiri je dodijelio filmu Oaza redatelja Ivana Ikića, koprodukciji Srbije, Nizozemske, Slovenije, BiH i Francuske. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: Ovaj film portretira ljude koji su čitavog života izolirani i kojima svijet rijetko kad daje priliku da se osjete najboljim u nečemu. Riječ je o ostvarenju koje nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca, a kroz sam postupak pruža ruku onima kojima je to najpotrebnije, dajući im priliku ne samo da postanu izvanredni glumci nego i da se izraze i pokažu da je za ljubav potrebno malo i da su oni za to sposobni. Nagrada Zlatna kolica ide redatelju i njegovu timu koji su uspjeli ne iznevjeriti povjerenje koje su stekli da baš oni budu ti koji će svijetu prenijeti vapaj onih koje nitko ne želi čuti. 

Žiri međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog kratkometražnog programa Kockice u sastavu: hrvatski snimatelj i redatelj Rino Barbir, srpski redatelj Stefan Đorđević te crnogorski producent Ivan Đurović Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratki film i novčanu nagradu u iznosu od 1000 eura dodijelio je francuskom filmu Dustin redateljice Naïle Guiguet za Autentičan prikaz grupe ravera čije emocije eskaliraju kako se party i after bliže kraju. Uzbudljiv, a istovremeno melankoličan film prožet napetim, dokumentarističkim prikazom raspada ljubavne veze s gotovo insajderskim pogledom autorice na queer scenu Pariza. Posebno priznanje u kategoriji međunarodnog kratkometražnog filma dodijeljeno je kolumbijsko-američkom filmu Između tebe i Milagros redateljice Mariane Saffon.

Nagrada Zlatna kolica za najbolje kratkometražno ostvarenje u programu Kockice odlazi filmu U šumi redateljice Sare GrgurićIntiman portret ljubavi dvoje mladih ljudi koji su u potrazi za samim sobom izgubili odnos jedno prema drugom. Zbog prirodnosti i suptilnosti glumačke igre, nenametljivosti estetike koja nas uvlači u emociju filma i zbog potrebe da se artikuliraju i iznesu osobni osjećaji, ovaj film budi u nama nešto posebno, stoji u objašnjenju žirija. Redateljici Sari Grgurić uz skulpturu pripala je i novčana nagrada u iznosu od 10 000 kuna. Posebno priznanje u kategoriji Kockica odlazi filmu Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem redateljice Sanje Milardović.

Online glasovi publike ZFF-a ‘presudili’ su najboljem filmu iz programa Ponovno s nama, u kojem se prikazuju filmovi redatelja čije smo prve ili druge uratke vidjeli na prethodnim izdanjima ZFF-a. Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala, Tereza37, nastao u režiji Danila Šerbedžije i prema scenariju glavne glumice Lane Barić tako će nizu dosad osvojenih nagrada dodati i ZFF-ov Zlatni bicikl.

O najboljim filmovima festivala KinoKino odlučila su dva žirija. Profesionalni žiri u sastavu: producentica i redateljica Marina Andree Škop,voditeljica obrazovnog programa riječkog Art-kina Barbara Zupičić i glumac Frano Mašković nagradu za najbolji film dodijelio je australskom filmu S kao sreća redatelja Johna Sheedyja. Posebno priznanje dodijeljeno je nizozemskom dječjem filmu Jackie i Oopjen redateljice Annemarie van de Mond. Dječji žiri u sastavu: Petra Bokun, Lun Val Sakoman, Lars Štern, Martin Šamanović i Nora Weygand nagradu je dodijelio austrijskom filmu Oskar i Lilli, gdje nas nitko ne poznaje redatelja Arasha T. Riahija, kojemu je pripala i Nagrada publike festivala KinoKino.

Zbog epidemiološke situacije Zagreb Film Festival dočekao je punoljetnost na internetu te su svi programi – četiri natjecateljska, dva popratna i program dječjeg festivala KinoKino – prikazani na online platformama www.kinoeuropa.hr i croatian.film. Potonja, nastala kao produžena ruka Kockica i međunarodni poligon za promociju hrvatskog kratkog metra doživjela je upravo za vrijeme ZFF-a svoje 100 000. gledanje.

Odaziv publike nadmašio je sva naša očekivanja. Ako pretpostavimo da je neke projekcije kod kuće gledalo dvoje ili više ljudi, možemo zaključiti da danas zatvaramo još jedno rekordno izdanje ZFF-a. Ponosni smo što smo uspjeli iznijeti dosad najveće online festivalsko događanje u Hrvatskoj bez nekih većih problema. Posebno nas veseli i povećan interes za ostale naslove iz online kataloga kina Europa, kao i za kratke filmove na platformi croatian.film, za koji se nadamo da će se nastaviti i nakon festivala, kao i interes za naslove Otac i Undine u distribuciji Zagreb Film Festivala, koji od ovog tjedna igraju u kinima diljem Hrvatske, zaključio je Boris T. Matić.