Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesti Human Rights Film Festival (HRFF) će se u cijelosti odviti online od nedjelje 06. do nedjelje 13. prosinca ove godine. Petnaest najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova među kojima su najnoviji radovi redatelja poput Lava Diaza, Johna Gianvita, Frederika Gerttena, Ivana Ramljaka i Mladena Kovačevića prikazivat će se putem platforme www.kinoeuropa.hr besplatno i bez posebnog dnevnog rasporeda. Svi će se filmovi moći gledati cijelo vrijeme trajanja HRFF-a. Raznovrstan popratni program HRFF-a putem razgovora i dodatnih filmskih projekcija bavit će se različitim ljudskopravaškim temama i moći će se pratiti na Facebook stranici Human Rights Film Festivala. Popratni program HRFF-a odvijat će se svakodnevno po unaprijed postavljenoj satnici te će se svi zainteresirani moći uključiti u sam program ili ga pogledati nakon što je završio. Premda se 18. HRFF ne odvija ni u kakvom fizičkom prostoru, u nedjelju 06.12. u 19:00 online ceremonijom otvorit će se ovogodišnje izdanje, najaviti osmodnevni program te će se označiti početak neprekidnih filmskih projekcija.

PONEDJELJAK 07.12.: Položaj žena u Crkvi i porođaj kao feministički događaj

Razgovorni program HRFF-a počinje u ponedjeljak 07.12. u 17:00 na Facebook stranici Human Rights Film Festivala s temom (Ne)ravnopravnost žena u kršćanskim denominacijama u okviru koje će se razgovarati koliko Crkva može biti autentična ako uloge žena u Crkvi tumači kroz patrijarhalnu tradiciju, koliko je zbilja reprezentativna ako ženama koje čine 50 posto Crkve ne omogućavaju sudjelovanje u procesima donošenja odluka te što kažu ženski glasovi u Crkvama. U 19:00 prikazuje se film Ovo je moje vrijeme Scotta Kirschenbauma koji osvještava porođaj kao feministički, osnažujući i revolucionarni događaj nakon čega će se upriličiti diskusija udruge Roda.

UTORAK 08.12.: Mentalno zdravlje, pravo na pobačaj i Borba za Grenland

U utorak 08.12. će se u okviru programa obrađivati teme mentalnog zdravlja na interaktivnoj radionici u 15:00, komparacije reproduktivnih prava u Poljskoj i Hrvatskoj te važnosti prava na pobačaj u 19:00, a u 17:00 u suradnji s Revijom malih književnosti predstavit će se Antologija pisaca Polarnoga kruga i prikazati dokumentarni film Borba za Grenland koji na primjeru najvećeg otoka na svijetu prikazuje suvremena trenja čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije.

SRIJEDA 09.12.: Ljudska prava i COVID-19, implementacija Istanbulske konvencije

U sklopu Godišnje konferencije o ljudskim pravima, tribina Kuće ljudskih prava Utjecaj epidemije COVID-19 na ljudska prava u Hrvatskoj u srijedu 09.12. u 13:00 bavit će se utjecajem epidemije na ljudska prava pacijenata i pristup zdravstvenoj zaštiti. U 15:00 će se u govoriti o Wikipediji i Wikimediji za ljudska prava te će se revidirati postojeći sadržaji i nadopuniti baza člancima iz različitih područja s naglaskom na ljudska prava. U 17:00 će stručnjakinje iz područja rodno uvjetovanog nasilja nad ženama govoriti o nužnosti implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

ČETVRTAK 10.12.: Solidarno kao novo normalno, život Romkinja, strukturni problemi radikalizacije i masterclass Alexandera Nanaua


Mogu li se solidarni oblici djelovanja kojima svjedočimo za vrijeme pandemije lakše ili teže pretočiti u sistemsku promjenu i ima li šanse da #Solidarno bude #NovoNormalno raspravljat će se u četvrtak u 13:00 uz relevantne sugovornike i sugovornice. Raspravu će komentirati Petar Vidov (Faktograf) i Anastazija Stupar (Hrvatsko debatno društvo) uz moderaciju novinarke Ivane Dragičević. U 15:00 prikazuje se dokumentarni film Svoje Miroslava Sikavice o tri mlade Romkinje, Vedrani, Rosi i Adrijani, koje su unatoč preprekama uže zajednice i šireg društva slijedile svoj put te ostvarile zacrtane ciljeve. U razgovoru o filmu sudjelovat će redatelj i protagonistice.

Državni vrh, potaknut pucanjem na Markovu trgu, najavio je izradu mjera za sprječavanje govora mržnje i radikalizacije u hrvatskom društvu. Je li sekuritizacija – odgovaranje na radikalizaciju isključivo u polju nacionalne sigurnosti, kao što nudi Vlada RH, jedini put pričat će se u 17:00 u okviru tribine Radikalizacija u RH? Odakle dolazi? Kako reagiramo? Dnevni program u 19:00 zatvara masterclass rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua i projekcija njegovog nagrađivanog dokumentarnog filma Kolektiv koji rasvjetljava slučaj požara u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi. U idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu, a redatelj je prateći nekoliko ključnih figura razotkrivao mračno lice korupcije koja nagriza njegovu zemlju. 

PETAK 11.12.: Online Akademija Saharov

Europski parlament od 1988. godine dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu mišljenja, kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Nagradu je ove godine ponijela Demokratska oporba u Bjelarusu koju predstavlja Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena te istaknuti političari i predstavnici civilnog društva. U programu uživo s početkom u 14:30 koji moderira novinar Dragan Nikolić sudjeluju glavna oporbena kandidatkinja na predsjedničkim izborima Svetlana Tihanovskaja, Vasiĺ Sankovič, izvršni direktor Human Rights House Belarus (u egzilu u Viniusu), potpredsjednica Pododbora za ljudska prava EP-a Hannah Neumann te novinarka Hanna Liubakova.