Halla ide u rat

Woman at War
Benedikt Erlingsson2018 Island, Francuska, Ukrajina, 101' 12
play 9.0 9.0 1 glas

Islandska akcijska komedija "Halla ide u rat" drugi je film redatelja Benedikta Erlingssona, koji je međunarodnu pažnju već privukao svojim prvijencem O konjima i ljudima, također dostupnim na platformi Kino Europa Online. Glavna junakinja Halla, uz dosadnu građansku egzistenciju, vodi i tajni život – ratuje s lokalnim industrijskim gigantom. Tijekom filma u scenama s glazbom pojavljuje se i bend koji tu glazbu izvodi, što filmu daje poseban šarm. Uz nagradu LUX Europskog parlamenta i nagradu SACD u Cannesu, film je dobitnik Nagrade publike na Zagreb Film Festivalu 2018.

Redatelj: Benedikt Erlingsson
Scenarij: Ólafur Egilsson, Benedikt Erlingsson
Uloge: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada
Produkcija: Slot Machine,Gulldrengurinn,Vintage Pictures

O filmu

Islandska akcijska komedija “Halla ide u rat” drugi je film redatelja Benedikta Erlingssona, koji je međunarodnu pažnju već privukao svojim prvijencem “O konjima i ljudima“, također dostupnim na platformi Kino Europa Online. Glavna junakinja Halla, uz dosadnu građansku egzistenciju, vodi i tajni život – ratuje s lokalnim industrijskim gigantom. Tijekom filma u scenama s glazbom pojavljuje se i bend koji tu glazbu izvodi, što filmu daje poseban šarm. Uz nagradu LUX Europskog parlamenta i nagradu SACD u Cannesu, film je dobitnik Nagrade publike na Zagreb Film Festivalu 2018.

O redatelju

Benedikt Erlingsson jedan je od najuspješnijih islandskih redatelja, a osim po filmskim ostvarenjima, cijenjen je i omiljen i kao kazališni redatelj i glumac. Erlingssonov dugometražni prvijenac, “O konjima i ljudima” (2013.), za koji potpisuje režiju i scenarij, osvojio je više od 20 međunarodnih nagrada. Njegov film “Halla ide u rat” (2018.) nagrađen je priznanjem za najbolji scenarij u kanskom programu Tjednu kritike.

Nagrade i festivali

Cannes FF 2018; Tjedan kritike – nagrada SACD
Nagrada LUX 2018
Zagreb FF 2018 – nagrada publike
Haifa International FF 2018 – posebno priznanje
Ljubljana FF 2018 – najbolji film
Toronto International FF 2018

Iz kritika

Inteligentan pozitivan film koji zna aktualnim globalnim temama pristupiti s humorom i smislom za pravednost. – Variety
Vješto zamišljena i nadrealno ispripovijedana priča o čovjeku i prirodi – ili, u ovom slučaju, o ženi i prirodi – no s više emocionalne dubine i oštrih političkih poruka. – The Hollywood Reporter
Benedikt Erlingsson savršeno koristi prirodnu kulisu svoje zemlje i stvara predivan i izvrsno strukturirani film. – Cineuropa Samopouzdan i s prilično mnogo stila, s istom osebujnom pribranošću koja odlikuje njegov hit o konjima, te s istim čudesnim smislom za krajolik. – The Guardian

Upišite recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recenzije korisnika

 1. Dinko Božanić

  Remek djelo! Uz Cald War, ovo je za mene najbolji europski film 2018. I da, nemojte se zavarati, ovo nije ratni film.

  2+
  9,0 rating

  Remek djelo! Uz Cald War, ovo je za mene najbolji europski film 2018. I da, nemojte se zavarati, ovo nije ratni film.

  2+