O konjima i ljudima

Of Horses and Men
Benedikt Erlingsson2013 Island, Norveška, Njemačka, 81' 15
play 7.0 7.0 1 glas

Benedikt Erlingsson islandski je redatelj i scenarist, ali i istaknuti aktivist za očuvanje okoliša. Još kao osamnaestogodišnjak vezao se lancima za kitlovac protestirajući protiv lova na kitove na Islandu. Danas, Erlingsson nakon svakog svog putovanja avionom posadi drvo kako bi kompenzirao emisiju ugljika. Njegovi filmovi svojevrsna su posveta mogućnosti harmoničnog suživota čovjeka i prirode, pa se upravo njegov prvijenac ‘O konjima i ljudima’ nametnuo kao idealan izbor za filmsku večer na Dan planete Zemlje. Istovremeno humorističan, iskren i romantičan, film o konjima i njihovim vlasnicima danas već ima kultni status, a najavio je Erlingssona kao originalnog i vještog autora.

Od 22. do 25. travnja film ‘O konjima i ljudima’ gledajte besplatno!
KOD za besplatno gledanje je: KONJI i aktivan je od 19 sati.

#ostanidoma uz #kinoeuropaonline

Redatelj: Benedikt Erlingsson
Scenarij: Benedikt Erlingsson
Uloge: Ingvar E. Sigurdsson, Charlotte Boving
Produkcija: Hrossabrestur

O filmu

“Nevjerojatan film!” najkraći je i najtočniji opis prvog filma Benedikta Erlingssona koji mu je dodijelio prestižni britanski The Guardian. Riječ je o filmu koji čini šest povezanih crnohumornih filmskih basni o konjima i njihovim vlasnicima. Duhovit i poletan, ali često napet i romantičan, film je najavio Erlingssona kao originalnog i vještog filmskog autora. Na 12. Zagreb Film Festivalu filmu je dodijeljeno posebno priznanje žirija, u Tokiju nagrada za najboljeg redatelja te u San Sebastianu nagrada za najboljeg redatelja debitanta. Erlingsson je režirao i islandski filmski hit iz 2018. “Halla ide u rat“, također dostupan na platformi Kino Europa Online.

O redatelju

Benedikt Erlingsson jedan je od najuspješnijih islandskih redatelja, a osim po filmskim ostvarenjima, cijenjen je i omiljen i kao kazališni redatelj i glumac. Erlingssonov dugometražni prvijenac, “O konjima i ljudima” (2013.), za koji potpisuje režiju i scenarij, osvojio je više od 20 međunarodnih nagrada. Njegov film “Halla ide u rat” (2018.) nagrađen je priznanjem za najbolji scenarij u kanskom programu Tjednu kritike.

Nagrade i festivali

Cannes FF 2013
San Sebastián IFF 2013 – najbolji redatelj debitant
Zagreb Film Festival 2013 – posebno priznanje
Tokyo IFF 2013 – najbolji redatelj
Tallinn Black Nights FF 2013 – FIPRESCI nagrada, Tridens nagrada za najbolji film i najbolju kameru

Iz kritika

Veličanstven, spektakularan, nježan i duhovit. Nevjerojatan film! – Guardian
Debitant kojeg treba slaviti! – Variety

Upišite recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Recenzije korisnika

 1. dinkopepe

  Neobičan film s okusom Islanda.

  0
  7,0 rating

  Neobičan film s okusom Islanda.

  0