Ponovno s nama – Filmovi etabliranih redatelja u utrci za nagradu publike

Natjecateljski program Ponovno s nama i ove godine donosi najzanimljivija nova ostvarenja etabliranih redateljskih imena koje ZFF prati od samog njihova početka.  Najboljem filmu iz programa dodijelit će se nagrada Zlatni bicikl, a o tome odlučuje sama publika. Glasaj za najbolji film iz ovog programa i osvoji vrijedne nagrade!

  1. nagrada: Paket za gledanje 30 filmova po želji na platformi kinoeuropa.hr
  2. nagrada: Paket za gledanje 20 filmova po želji na platformi kinoeuropa.hr
  3. nagrada: Paket za gledanje 10 filmova po želji na platformi kinoeuropa.hr

Za filmove možete glasati na stranici filma u trenutku prikazivanja na kinoeuropa.hr. Pakete će biti moguće iskoristiti do 31. listopada 2021. godine. Sretni dobitnici odabrat će se nasumičnim odabirom, o čemu ćemo ih obavijestiti putem e-maila.

Ovogodišnje izdanje programa donosi niz zanimljivih i atraktivnih filmova. Među autorima ističe se Radu Jude, jedan od vodećih rumunjskih redatelja današnjice i dvostruki laureat ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetu – posebno priznanje, ZFF 2009.; Svi u našoj obitelji – Zlatna kolica, ZFF 2012.; Bravo! – ZFF 2016.). U svom najnovijem filmu, Velika slova, Jude seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, donoseći fascinantan uvid u tajne nacionalne prošlosti, uz važno upozorenje o svim opasnostima kolektivnog zaborava. 

Šesti put u programu ZFF-a sudjeluje kanadski redatelj Xavier Dolan, koji je za dugometražni prvijenac Ubio sam majku 2009. godine nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji film. Dolan se prometnuo u jedno od najvjernijih autorskih imena Zagreb Film Festivala, a njegov novi film, Matthias & Maxime, romansa je izgrađena na nelagodi muškosti i čeznutljiva studija ljubavi i prijateljstva. Premijerno je prikazan u Cannesu.

Islandski redatelj Rúnar Rúnarsson, ZFF-ovoj publici poznat po festivalskim uspješnicama Vulkan i Vrapci, vraća se s jednim netipičnim božićnim filmom. Jeka, njegovo treće dugometražno ostvarenje, u 56 intrigantnih tabloa otkriva nam Island u njegovoj kompleksnoj punini, jedan potpuno bajkovit, bizaran i mračan novi svijet. 

Publika će također imati priliku pogledati film Fotografija, novo ostvarenje Ritesha Batre, koji je svojim filmom Pogrešna dostava 2013. godine osvojio Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog filma. Film crpi inspiraciju iz bolivudskih mjuzikla i Shakespeareovih komedija kako bi ponudio malo drukčiju priču o ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije. 

Redatelj Carlos Marques-Marcet (10.000 km – ZFF 2015.; Sidro i nada – ZFF 2018.) na ZFF se vraća s filmom Dani koji dolaze, autentičnom pričom o trudnoći i transformaciji jedne veze, u kojoj kamera devet mjeseci prati stvarnu trudnoću glavnog glumačkog para. Prikazan je na festivalima u Rotterdamu i San Sebastiánu, a na dodjeli nagrada Goya osvojio je nagrade za najbolji film, glumicu i montažu.

S regionalnog područja Ponovno s nama donosi čak tri nova filmska naslova. Publika će imati priliku pogledati crnu komediju Koncentriši se, baba Pjera Žalice, u kojoj se, u maniri svake balkanske obitelji koja imalo drži do sebe, borba za nasljedstvo pretvara u bespoštedni obiteljski rat, dok stvarni rat kuca na vrata, a raspad jedne obitelji postaje tako metafora raspada jedne države.

U Hrvatskoj su godinu obilježile snažne žene na filmu, a među njima je apsolutna pobjednica Pule, Tereza37 Danila Šerbedžije s Lanom Barić u glavnoj ulozi i uz njezin scenaristički potpis, na trenutke razorna drama o ženi u kasnim tridesetima koja odluči promijeniti svoj rutinirani brak i pronaći svoj komadić sreće. 

Andrea Štaka u novom ostvarenju vješto rastvara slojeve ženskog identiteta u malom hrvatskom gradu. Mare je priča o ženi koja, preplavljena svakodnevnim brigama i obvezama, pokušava u svom životu prisvojiti prostor samo za sebe. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, a osvojio je i Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

Mater, u režiji Jure Pavlovića, prati Jasnu, koja je nakon godina života u Njemačkoj prisiljena vratiti se kući, na mjesto koje je većinu života izbjegavala, nakon što se njezina majka Anka teško razboli. Ova priča o odnosu majke i kćeri ujedno je i portret tipičnog malomišćanskog života, mjesta gdje ljudi, uvjereni da pomažu, često čine upravo suprotno. Film je u Puli nagrađen Zlatnim arenama za najbolju glumicu i najboljeg debitanta. 

Detaljne informacije o svim filmovima pronađite ovdje