Europske uspješnice u programu Velikih 5

Popratni program Velikih 5 predstavlja istaknute recentne naslove iz pet najvećih europskih kinematografija: Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije. 

Boje Ujedinjenog Kraljevstva u ovogodišnjem programu predstavlja socijalna drama na tragu filmova Andree Arnold (Akvarij, Američka slatkica), Apsolutni početak mlade škotske redateljice Eve Riley. Četrnaestogodišnja Leigh živi s ocem na periferiji Brightona, a ventil za svoju povučenost pronalazi u gimnastici. Možda nije najbolja u svom timu, ali daleko je najmarljivija. Očeva roditeljska strategija se sastoji od izbjegavanja i ignoriranja. Kada sazna da ima polubrata, Leighin život napokon će se ispuniti uzbuđenjem i adrenalinom.

Francuski film u programu Velikih 5 jest Uz tebe u režiji Audrey Estrougo, drama o obiteljskim odnosima koje nagriza psihička bolest s Lucie Debay (Bosonogi car – ZFF 2019.) u glavnoj ulozi. Manu se vraća kući na nekoliko dana kako bi proslavila majčin rođendan. No mjesto gdje je provela djetinjstvo sada kao da je zaposjednuto duhovima prošlosti kuda god kroči. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. 

Jedan od najistaknutijih suvremenih njemačkih redatelja, kojeg podjednako voli publika i kritika, Christian Petzold ZFF-ovoj publici poznat je po intimnim pričama protagonista smještenim u mračna razdoblja novije njemačke povijesti (Feniks – ZFF 2015. i Tranzit – ZFF 2019.). Njegov najnoviji film, Undine, moderna je bajka inspirirana mitom koji stotinama godina nadahnjuje umjetnike, priča o maloj sireni. Undine (Paula Beer) je povjesničarka i urbana mlada žena, zaposlena u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnoj predaji: ako je voljeni muškarac izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je osvojio nagradu FIPRESCI, a Paula Beer nagrađena je Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu. 

Španjolsku kinematografiju u programu Velikih 5 predstavlja Madre, novo ostvarenje majstora političko-kriminalističkih trilera Rodriga Sorogoyena (Vlast – ZFF 2019., Neka nas Bog spasi – ZFF 2017.). Madre je nastavak Sorogoyenova istoimenog kratkog filma iz 2017., nominiranog za Oscara. Elena (Marta Nieto) dobiva zastrašujući poziv od svog šestogodišnjeg sina, kojeg je otac napustio na nepoznatoj plaži u Francuskoj. Dječakov mobitel nije moguće locirati, a baterija je na izmaku… Radnja dugometražnog nastavka smještena je deset godina nakon nestanka dječaka, kad Elena živi i radi na toj istoj plaži. Marta Nieto osvojila je nagradu za najbolju glumicu sekcije Horizonti na Festivalu u Veneciji 2019.

Gabriele Muccino talijanski je redatelj, scenarist i producent najpoznatiji po holivudskim filmovima Sedam duša (2008.) i U potrazi za srećom (2006.), u kojima glavnu ulogu ima Will Smith. U programu Velikih 5 gledamo njegov najnoviji film, Najljepše godine, sagu o četvero prijatelja i njihovu odnosu, ispripovijedanu u rasponu od 40 godina. Njihove dogodovštine, nade, uspjesi i neuspjesi isprepleću se u dirljive i zabavne priče o prijateljstvu i ljubavi, stvarajući pritom bogatu tapiseriju Italije i različitih era njezine moderne povijesti. U jednoj od glavnih uloga gledamo talijanskog glumca Pierfrancesca Favina, koji je tumačio naslovnu ulogu u Izdajniku Marca Bellochija (ZFF 2019.).

Program je nastao u suradnji s mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC).

Detaljne informacije i raspored filmova iz ovog programa pronađite ovdje.