EN HR
  • 3.svibanj

    Zagreb dio dodjele europskog dječjeg Oscara!

    Kino Europa i Zagreb Film Festival u suradnji s Europskom filmskom akademijom (EFA) prvi put sudjeluju u dodjeli Nagrade mlade publike za najbolji europski film za djecu!

     

    Izbor za najbolji europski film za djecu inicirala je Europska filmska akademija (EFA), a osmišljen je kao posebno događanje koje se ove godine održava u nedjelju, 3. svibnja, istovremeno u čak 25 gradova, među kojima je po prvi put i Zagreb! Hrvatska metropola tako se pridružila nizu drugih europskih gradova uključenih u ovaj izbor, kao što su London, Amsterdam, Barcelona i dr.

     

    Svaki grad oformio je žiri mladih filmoljubaca u dobi od 12 do 14 godina koji će tijekom istog dana gledati 3 nominirana filma. Ove godine nominirani su talijanski film 'The Invisible Boy', švedski film 'My Skinny Sister' i irski film 'You're Ugly Too'. Tijekom pauza mladi žirijevci će razgovarati o filmovima s glumicom Lanom Barić kako bi donijeli odluku kojem filmu pripada njihov glas.

     

    Konačni pobjednički film bit će proglašen danas, 3. svibnja u Erfurtu u Njemačkoj nakon što se zbroje glasovi iz svih gradova. Prijenos dodjele nagrada moguće je gledati uživo putem live streama, s početkom u 20 sati.

     

    Europska filmska akademija (European Film Academy - EFA) osnovana je 1988. godine, a prvi predsjednik bio je švedski redatelj Ingmar Bergman. Ona ujedinjuje više od 3000 filmskih djelatnika, a kao vrhunac svojih aktivnosti svake godine organizira dodjelu Europskih filmskih nagrada kako bi slavila najbolje od europskog filma. U sklopu Europske filmske nagrade (EFA) po četvrti put dodjeljuje se Nagrada mlade publike za najbolji europski film za djecu.