EN HR
 • EFA Young Audience Award

  Europska filmska nagradaNagrada mlade publike za najbolji europski film za djecu

  Europska filmska akademija (EFA) osnovana je 1988. godine, a prvi predsjednik bio je Švedski redatelj Ingmar Bergman. Danas ona ujedinjuje više od 3000 filmskih radnika, a kao vrhunac svojih aktivnosti svake godine organizira dodjelu Europskih filmskih nagrada kako bi slavila najbolje od europskog filma. U sklopu Europske filmske nagrade (EFA) dodjeljuje se i Nagrada mlade publike za najbolji europski film za djecu.

  Nagrada mlade publike nova je nagrada koja se dodjeljuje od 2012. za najbolji europski film za mlade. Svake godine nominirana su 3 filma, koja odabire žiri sastavljen od 3 člana. Njihov zadatak je pogledati sve filmove snimljene za djecu i mlade te godine i odabrati tri najbolja koja osvajaju nominaciju. Dodjela nagrade osmišljena je kao posebno događanje odvojeno od dodjele Europskih filmskih nagrada te se održava svake godine početkom svibnja.

  Više od 50 europskih gradova, među kojima je i Zagreb, sudjeluje u dodjeli tako da oformi žiri sastavljen od mladih filmoljubaca u dobi između 11 i 14 godina. Dodjela nagrada je cjelodnevno događanje koje se sastoji od gledanja 3 nominirana filma s pauzama i razgovorima između svakog od tri filma. Po završetku gledanja filmova, mlada publika glasa te se njihovi glasovi šalju u Erfurt gdje se pribrajaju glasovima iz preostalih gradova. Film koji je dobio najviše glasova osvaja nagradu. Pobjednik se proglašava u Erfurtu u Njemačkoj i osvaja statuu Europske filmske nagrade. Prijenos dodjele nagrada moguće je gledati uživo putem live streama.

  Pobjednici:

  2019. - Fight Girl

  2018. - Wallay

  2017. - Tschick

  2016. - Miss Impossible

  2015. – The Invisible Boy

  2014. – Regret!

  2013. – The ZigZag Kid

  2012. – Kauwboy

  Sljedeća dodjela Nagrade mlade publike za najbolji europski film za djecu održat će se u svibnju 2020. godine. Kako biste na vrijeme saznali o mogućnosti prijave za mladi žiri pratite nas na našim internetskim stranicama.