EN HR
 • Kino Bibijada filmski je program za djecu i mlade koji se održava tijekom cijele godine u kinu Europa, a nastavlja se na vrlo popularan istoimeni program Zagreb Film Festivala koji najmlađoj publici već godinama donosi odabrane kvalitetne naslove recentne europske i svjetske nezavisne kinematografije.

  Program Kino Bibijada zamišljen je kao mjesto za edukaciju djece kroz film (projekcije) i o filmu (filmske radionice). I jedan i drugi model kulturi pridonose posredno, kroz djecu, buduće mlade, tj. buduće odrasle – a ukazujući im kako postoje izbori i opcije van onoga što nazivamo komercijalno. Nudi im i upoznaje ih s drugačijim rješenjima, varijacijom na teme, te (kroz radionički program) ističe važnost ne uzimanja ničega ''zdravo za gotovo'' – odnosno, potičući ih da već kao mali preispituju ponuđene modele, pronalaze samo svoja i sebi specifična kreativna rješenja i uče na način da niti ne znaju da uče.

  Želja nam je ovaj snažan medijski alat usmjeriti tako da posluži djeci u stjecanju novih znanja, širenju spoznaja i oblikovanju svjetonazora, te redefiniranju opcija i načina zabave za djecu. Koristeći film kao snažni vizualni medij želja nam je potaknuti mlade gledatelje na propitivanje svijeta i audio-vizualnih zakonitosti, na zabavan i edukativan način ih inspirirati na stvaranje, asertivnost, prihvaćanje različitoga, odgovornost, solidarnost, upoznavanje novih kultura i etniciteta. Jednako tako i gajenju novih rješenja za sve kompleksne probleme s kojima su današnja djeca i mladi suočeni.

  Kino ima moć i snagu. Želimo je iskoristiti za edukaciju, zabavu, te ljudski, humani i duhovni razvoj mladih, malih, novih ljudi te pripomoći njihovom osposobljavanju za život i rad u sve intenzivnijem suvremenom tehnološko-kulturnom društvu i zahtjevima svakodnevice.

  . . . . . . . . . .

  • Filmovi

  Filmski program Kina Bibijada djeci i mladima donosi odabrane kvalitetne filmske naslove recentne europske i svjetske nezavisne kinematografije za djecu, kao i domaće filmske uratke uz naglasak na nekomercijalne naslove kino distribucije predstavljene kroz jedinstveno kino iskustvo u Velikoj dvorani i dvorani Müller u kinu Europa.

  Cjelogodišnji kino program ponudit će REDOVNE (cijenu ulaznice za redovne projekcije potražite ovdje) kao i BESPLATNE filmske projekcije. Želja nam je pružiti najmlađoj publici mogućnost sudjelovanja u filmskim čarolijama koje nisu komercijalne te ih na taj način potaknuti da već kao mali MISLE ŠTO GLEDAJU.

  • Radionice

  Kako svako filmsko iskustvo ne bi stalo samo na doživljaju filma, ponudit ćemo i produženje filmskoga iskustva u daljnjem i podrobnijem analiziranju pojedine filmske ideje – u razgovorima i radionicama s filmašima, sociolozima, psiholozima, istaknutim profesionalcima iz raznih struka i raznih smjerova (ovisno o temi koji određeni odgledani film donosi). Kroz radionice male ćemo filmaše i filmašice staviti i „iza“ kamere kako bi sami vidjeli što je sve potrebno kako bi film nastao te ćemo im pružiti priliku da snime svoje filmove temeljene na svojim iskustvima i idejama.

  Cilj radioničkog filmskog programa Kina Bibijada jest razvijanje zanimanja i kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima i stvaranje navike kritičkog promišljanja medijskog proizvoda. Dovodeći djecu i mlade u situaciju kreatora medijskog sadržaja otvaramo prostor promjene percepcije onoga što je filmom ponuđeno. Upoznavanjem audio-vizualnih filmskih zakonitosti polaznici radionica uče kako film nije samo priča već sveukupnost doživljaja. Učeći stvarati taj doživljaj, uče i prepoznavati ga u onome što će u svojim budućnostima gledati.

  • Pričajmo o filmu!

  "Pričajmo o filmu!" cjelogodišnji je filmski program u sklopu kojeg na projekcijama odabranih igranih filmova za djecu i mlade gostuju umjetnici i poznavatelji filma. O temama koje donose filmovi, a među kojima su prijateljstvo, hrabrost, odrastanje, tolerancija, nasilje među vršnjacima, ekologija, odnosi u obitelji, ljudska prava i razumijevanje, naši mladi gledatelji odmah po završetku filma mogu razgovarati, podijeliti svoje stavove i doživljaje.

  Želja nam je ovim programom potaknuti druženje i komunikaciju među djecom i mladima te istaknuti ulogu kina kao njihovog prostora za susret s filmskom umjetnošću, ali i za susret sa svojim vršnjacima te gradnju postojećih i stvaranje novih prijateljstava. Na taj način djeca i mladi dobit će priliku da svoje svježe dojmove podijele u neformalnom okruženju među svojim vršnjacima prije nego što napuste kinodvoranu. Vjerujemo kako će to sve utjecati na zanimljiviju diskusiju, razmjenu mišljenja i stavova, a kako će dojmovi biti intenzivniji i dugotrajniji. Naši će gosti poticati mlade umove na usmeno izražavanje kroz koje će graditi svoje stavove, ali i sebe kao mlade osobe čija pozicija u društvu je važna.