EN HR
  • 4.svibanj

    Dodjeljen europski dječji Oscar!

    U nedjelju, 3. svibnja, u organizaciji Zagreb Film Festivala i kina Europa, održalo se zagrebačko sudjelovanje u izboru Nagrade mlade publike za najbolji europski film za djecu (EFA Young Audience Award)! Izbor za najbolji europski film za djecu inicirala je Europska filmska akademija (EFA), a osmišljen je kao posebno događanje koje se ove godine održalo istovremeno u čak 25 gradova. Zagrebački žiri dodijelio je nagradu filmu 'The Invisible Boy', koji je na kraju (na temelju ukupnog broja glasova iz svih gradova) i osvojio Young Audience Award!

     

    Svaki grad oformio je žiri mladih filmoljubaca u dobi od 12 do 14 godina koji će tijekom istog dana gledati 3 nominirana filma. Ove godine bili su nominirani talijanski film 'The Invisible Boy', švedski film 'My Skinny Sister' i irski film 'You're Ugly Too'. Tijekom pauza mladi žirijevci su o filmovima razgovarali s glumicom Lanom Barić, a prijenos dodjele nagrada mogao se pratiti uživo putem live streama.

     

    Europska filmska akademija (European Film Academy - EFA) osnovana je 1988. godine, a prvi predsjednik bio je švedski redatelj Ingmar Bergman. Ona ujedinjuje više od 3000 filmskih djelatnika, a kao vrhunac svojih aktivnosti svake godine organizira dodjelu Europskih filmskih nagrada kako bi slavila najbolje od europskog filma. U sklopu Europske filmske nagrade (EFA) po četvrti put dodjelila se nagrada mladog žirija.