Mlijeko

The County
Grímur Hákonarson2019 Island, Danska, Njemačka, Francuska, 92' 12

U svom posljednjem filmu, nagrađivani autor Ovnova Grímur Hákonarson ponovno zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica. Film Mlijeko predstavlja još jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu. Ovaj put, u središtu je iskrene i humorne drame buntovna sredovječna junakinja koja će uzdrmati svoju malu lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu zbog čega kritičari ovaj film uspoređuju s kino uspješnicom Tri plakata izvan grada.  Nakon muževe pogibije, Inga saznaje da je njihova mliječna farma u golemim dugovima prema moćnoj kooperaciji koja ilegalnim spletkama drži monopol nad poslovanjem lokalnih farmera. Previše rezignirani da bi se oduprijeli statusu quo, njezini sumještani iznenađujuće su lojalni mašineriji koja ih iskorištava te Inga mora upotrijebiti svu svoju lukavost kako bi se oslobodila čvrstog stiska zadruge i počela živjeti po vlastitim pravilima.

Redatelj: Grímur Hákonarson
Scenarij: Grímur Hákonarson
Uloge: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson, Hinrik Ólafsson, Hannes Óli Ágústsson, Edda Björg Eyjólfsdóttir
Produkcija: Netop Films, Profile Pictures, Haut et Court, One Two Films

O filmu

U svom posljednjem filmu, nagrađivani autor Ovnova (glavna nagrada programa Izvjestan pogleda u Cannesu te kandidatura za Oscara 2015. godine) Grímur Hákonarson ponovno zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica. Film Mlijeko predstavlja još jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu. Ovaj put, u središtu je iskrene i humorne drame buntovna sredovječna junakinja koja će uzdrmati svoju malu lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu zbog čega kritičari ovaj film uspoređuju s kino uspješnicom Tri plakata izvan grada.  Nakon muževe pogibije, Inga saznaje da je njihova mliječna farma u golemim dugovima prema moćnoj kooperaciji koja ilegalnim spletkama drži monopol nad poslovanjem lokalnih farmera. Previše rezignirani da bi se oduprijeli statusu quo, njezini sumještani iznenađujuće su lojalni mašineriji koja ih iskorištava te Inga mora upotrijebiti svu svoju lukavost kako bi se oslobodila čvrstog stiska zadruge i počela živjeti po vlastitim pravilima.

O redatelju

Grímur Hákonarson jedan je od najzanimljivijih autora male, ali uzbudljive islandske kinematografije, koja posljednjih godina kontinuirano donosi niz uspješnih i kvalitetnih ostvarenja. Hákonarson je diplomirao na slavnoj praškoj Filmskoj akademiji (FAMU), a za kratki film “Wrestling”, premijerno prikazan u Locarnu, dobio je 25 nagrada širom svijeta. Za film “Ovnovi” osvojio je Grand Prix u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2015.

Nagrade i festivali

Toronto FF 2019
Zagreb Film Festival 2019; Ponovno s nama
Göteborg FF 2020
Palm Springs IFF 2020

Iz kritika

Drama prepuna borbene ženske energije i slikovnosti, začinjena duhovitim navijačkim trenucima. – Variety
Mlijeko je dokaz da je potrebna samo jedna osoba da se nešto promijeni. – The Film Stage
Hákonarson ponovno nastupa kao samouvjeren i samopouzdan glas te jedan od najboljih islandskih redatelja. – Fimuforia
Snažna priča o hrabroj ženi. Moćna priča o pobuni, smještena u zatvoreno društvo koje metaforički predstavlja sve potlačene zajednice. – Cineuropa

Budite prvi koji će recenzirati “Mlijeko”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još nema korisničkih recenzija.