Alice i gradonačelnik

Alice and the Mayor
Nicolas Pariser2019 Francuska, Belgija, 105' 12

Redatelj: Nicolas Pariser
Scenarij: Nicolas Pariser
Uloge: Fabrice Luchini, Anaïs Demoustier, Nora Hamzawi, Léonie Simaga, Antoine Reinartz, Maud Wyler, Alexandre Steiger, Pascal Reneric, Thomas Rortais, Thomas Chabrol

O filmu

Šarmantna dramedija Alice i gradonačelnik francuskog redatelja Nicolasa Parisera donosi priču o ostarjelom, ali oštroumnom, gradonačelniku Lyona Paulu koji nakon godina provedenih u političkoj areni zapada u egzistencijalnu krizu. Nekoć ambiciozni političar više nema ni jednu originalnu zamisao, a spašava ga jedino inercija političkog sistema u kojem su ljudi previše otupjeli da bi to primijetili. Kada iz Oxforda stigne mlada filozofkinja Alice kako bi se prijavila za radno mjesto koje više ne postoji, Paul u njoj vidi posljednju slamku spasa te joj nudi novi zadatak – naoružati gradonačelnika svježim i progresivnim idejama. Neobičan par upušta se u političku revoluciju. Ova vrckava politička priča ovjenčana je nagradom Europa Cinemas Label, najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u na Filmskom festivalu u Cannesu, a 2019. godine otvorio je 17. izdanje Zagreb Film Festivala.

O redatelju

Nicolas Pariser francuski je glumac, scenarist i redatelj. Režirao je kratke filmove Le jour où Ségolène a gagné (2008.), La République (2010.) i Agit Pop (2013.). Njegov dugometražni prvijenac Le grand jeu (2015.) prikazan je u Locarnu te je osvojio nagradu Louis-Delluc za najbolji prvi film. Za Alice i gradonačelnik osvojio je prestižnu nagradu mreže europskih kina za najbolji europski film – Europa Cinemas Label na Filmskom festivalu u Cannesu.

Nagrade i festivali

Cannes FF Directors’ Fortnight 2019 – Europa Cinemas Label Award
Filmfest Hamburg 2019
San Sebastián IFF 2019
Stockholm FF 2019
Zagreb FF 2019

Iz kritika

Elegantna, ali pristupačna zabava koja ujedno navodi na razmišljanje. – Screen International
Živahno i dirljivo istraživanje načina na koji trenutno živimo, gledan kroz dvije generacije. – France24
Drama u kojoj ideje zasjenjuju likove. – Hollywood Reporter

Budite prvi koji će recenzirati “Alice i gradonačelnik”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još nema korisničkih recenzija.