EN HR
  • 13.studeni

    Festivalski vodič: Utorak na 16. ZFF-u

    Festivalska avantura nastavlja se uz niz sjajnih debitantskih ostvarenja koja kroz osobne priče progovaraju o vrućim temama.

     

    Iz engleskog muškog internata u glavni program ZFF-a stižu 'Stari momci' (18:30 h), romantična komedija o štreberu u ulozi ljubavnog posrednika koja će se pogotovo svidjeti ljubiteljima poetike Wesa Andersona. U glavnoj je ulozi Alex Lawther (Netflixova serija 'The End of the F* World), a redatelja Tobyja MacDonalda upoznat ćemo nakon projekcije.

     

    U 21 h prikazujemo drugi naslov iz dugometražne konkurencije – 'Sam samcat' u režiji Bobe Jelčića emotivan je film o ocu koji zbog ljubavi prema kćeri upada u labirint hrvatske birokracije. Hrvatskoj premijeri filma na ZFF-u prisustvovat će ekipa filma i glavni glumci Rakan Rushaidat i Miki Manojlović.

     

    Bibijada i PLUS vode nas u Saudijsku Arabiju i Zambiju gdje upoznajemo dvije neustrašive djevojčice. Nezavisna desetogodišnjakinja 'Vadžda' (12:00 h) želi voziti bicikl, nositi tenisice i natjecati se protiv dječaka iz susjedstva, a pritom je neće zaustaviti tradicionalne rodne uloge koje nameće religija. Devetogodišnja Shula u mračnoj komediji s elementima bajke 'Ja nisam vještica' (16:00 h) mora izabrati želi li biti vještica ili koza. Iako priča podsjeća na Shakespearovog Macbetha, u Africi doista postoje kampovi u kojima se nalaze protjerane žene optužene da su vještice i da su prakticirale magiju. Rungano Nyoni posjetila ih je nekoliko prije nego što je odlučila snimiti svoj uspješan redateljski debi koji kritičari opisuju kao "vještičji napitak apsurdnosti, realizma, satire i bajke."

     

    U dvorani Müller i danas gostuju besplatni ZFF-ovi programi Festivali pod reflektorom i Kino u kinu. Festival mediteranskog filma Split predstavlja izvrsna drama 'Izvještaji o Sari i Saleemu' (18:00 h) u kojoj se Izraelka i Palestinac upuštaju u tajnu vezu s nepredvidivim posljedicama. U 20:30 h gledamo 'Zbogom, Zmajevo svratište' tajvanskog majstora Tsai Ming-lianga o posljednjoj projekciji u (gotovo) praznom kinu koje zapravo razmišlja o nama. Dobitnik nagrade FIPRESCI na venecijanskoj Mostri našao se i na top 10 listama redateljskih faca kao što su Monte Hellman i Apichatpong Weerasethakul.