EN HR
  • Zbogom, Zmajevo svratište

    Bú sàn

    Info

    Redatelj: Tsai Ming-liang
    Scenarist: Tsai Ming-liang
    Producent: Liang Hung-Chih
    Produkcijska kuća: Homegreen Films
    Direktor fotografije: Liao Pen-Jung
    Montaža: Chen Sheng-Chang
    Glumci: Lee Kang-Sheng, Cheng Shiang-Chyi, Mitamura Kiyonobu, Miao Tien, Shih Chun

    Zemlja: Tajvan
    Godina: 2003.
    Trajanje: 82'

    Sinopsis

    Staro kino u Taipeiju uskoro će se zatvoriti. Njegovi posljednji posjetitelji, šačica usamljenih i specifičnih stranaca, smještaju se svatko u svoj kutak dok film Zmajevo svratište (1967.) King Hua posljednji put titra na velikom platnu. Gledajući film, provodimo duge trenutke razmišljajući o praznini prostorije sve dok ne shvatimo da prazno kino zapravo razmišlja o nama. Film je osvojio Nagradu FIPRESCI u Veneciji, a prikazan je i u Torontu, New Yorku i drugdje.

    Nagrade i festivali

    Venice Film Festival 2003 – FIPRESCI Award; Chicago Film Festival 2014 – Best Feature Gold Plaque; Toronto Film festival 2003; New York Film Festival 2003

    Životopis redatelja

    Tsai Ming-liang osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za film Živjela ljubav (1994.), Srebrnog medvjeda u Berlinu za Rijeku (1997.), Nagradu FIPRESCI u Cannesu za Rupu (1998.), Nagradu Alfred Bauer i Srebrnog medvjeda na Berlinaleu za Plutajući oblak (2005.) i veliku nagradu žirija u Veneciji za film Psi lutalice (2013.). Filmovi su mu poznati po dugim kadrovima, oskudnom dijalogu i prisutnosti vode.