EN HR
  • 14.studeni

    Festivalski vodič: Četvrtak na 16. ZFF-u

    Četvrtak na ZFF-u u znaku je važnih tema i donosi nam već klasični meni odličnih filmova i zanimljivih gostiju.

     

    Marianne Slot, jedna od najvećih europskih producentica, koja potpisuje gotovo sve filmove Larsa von Triera pridružit će nam se večeras i predstaviti netom proglašenog dobitnika nagrade LUX. Otkačena feministička komedija 'Halla ide u rat' (18:30 h) prati dogodovštine osebujne Islanđanke Halle koja je danju učiteljica zbora, a noću eko-aktivistica u sukobu s lokalnim industrijskim gigantom. Film redatelja Benedikta Erlingssona europske parlamentarce impresionirao je originalnom pričom o snažnoj junakinji koja mijenja status quo, ali i isticanjem važnosti očuvanja okoliša za budućnost Europe. 

     

    Najveći događaj četvrtka je hrvatska premijera filma 'Teret' (21:00 h) Ognjena Glavonića, koji je svjetsku premijeru imao u Cannesu. U pitanju je jedan od onih važnih filmova koji tjera nove generacije na suočavanje s prošlošću i koji neke kinematografije čekaju desetljećima. Glavni glumac Leon Lučev čak kaže da je to balkanski obiteljski film čija je tema preuzimanje odgovornosti jer postoje razni tereti koje je jedna generacija ostavila drugoj pa onda druga trećoj. Za ulogu vozača kamiona koji postaje slučajni svjedok prikrivanja ratnih zločina Lučev je nagrađen Srcem Sarajeva, a priznao je kako je u pitanju najteža uloga u njegovoj karijeri.

     

    U dvorani Müller gledat ćemo filmski ep 'Uzvišenje' (18:00 h) o borbi Bugara za oslobođenje od Otomanskog carstva. Riječ je o jednom od najambicioznijih bugarskih filmskih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina, a njime će se predstaviti Međunarodni filmski festival u Sofiji. Dokumentarni film 'Posljednji projekcionist' (21:00 h) vodi nas u Birmingham gdje je smješteno najstarije britansko nezavisno kino Electric koje je redatelj Thomas Lawes uspio spasiti od rušenja i obnoviti u punom sjaju.

     

    Klinci i klinceze uživat će u fantastičnom filmu ceste 'Djevojka zvana Varpu' (12:00 h) o 12-godišnjoj Varpu koja se u ukradenom autu upućuje na krajnji sjever Finske kako bi pronašla svojeg biološkog oca. U programu PLUS gledamo 'Na putu' (16:00 h) novi film Joachima Lafossea, miljenika festivalske publike koji se proslavio inteligentnim studijama narušenih ljudskih odnosa. Riječ je o modernom vesternu u kojem se majka i sin ponovno zbližavaju tijekom putovanja kroz veličanstvene krajolike Kirgistana. Film pokazuje kako obiteljske krize mogu biti nadvladane, a sve što treba je malo empatije i humora.