EN HR
 • Međunarodni filmski festival u Sofiji - Uzvišenje

  Vazvishenie

  Info

  Redatelj: Victor Bojinov
  Scenarist: Nelly Dimitrova, Victor Bojinov, Milen Ruskov
  Producent: Ivan Doykov
  Produkcijska kuća: Serpentine, Dream Factory Macedonia
  Direktor fotografije: Anton Bakarski
  Glumci: Aleksandar Aleksiev, Stoyan Doychev, Phillip Avramov, Kiril Efremov, Hristo Petkov

  Zemlja: Bugarska, Makedonija
  Godina: 2017.
  Trajanje: 150'

  Sinopsis

  Međunarodni filmski festival u Sofiji sa zadovoljstvom donosi debitantski film Viktora Bojinova Uzvišenje. Film je predstavljen na jednom od prijašnjih programa za profesionalce Sofia Meetings na festivalu u Sofiji, a natjecao se 2018. godine u programu Balkan i osvojio glavnu nagradu u sekciji.

  Uzvišenje je jedno od najambicioznijih bugarskih filmskih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina. Film je adaptacija epskog bestselera Milena Ruskova iz 2011. godine o situaciji u Bugarskoj 1870-ih, nekoliko godina prije početka rata koji će zemlju osloboditi od Otomanskog carstva. Priča prati mladića Giča, člana revolucionarne skupine koju predvodi Dimitar Obšti – stvarna povijesna ličnost i čovjek koji je život posvetio borbi protiv Turaka. Nakon uspješnog napada na vlak Obšti mladom Giči povjerava zadatak: mora dostaviti pismo Vasilu “Lavu” Levskom, najvećem borcu za slobodu u zemlji. Zajedno s prijateljem Gičo kreće na pustolovno putovanje diljem zemlje obuzet gorućom željom za slobodom svoje domovine.

  Nagrade i festivali

  Sofia Film Festival 2018 – Best Balkan Film; Moscow Film Festival 2018; Shanghai Film Festival 2018: Let’s Cee Vienna 2018: Days of Bulgarian Film

  Životopis redatelja

  Victor Bojinov bugarski je redatelj. Njegovi kratkometražni filmovi prikazani su u Oberhausenu, Tempereu i Clermont-Ferrandu. Radio je kao pomoćnik redatelja na filmovima V. Schlöndorffa, braće Taviani, T. Bekmambetova i dr., a surađivao je i na najpopularnijim TV serijama u Bugarskoj kao što je Undercover. Njegov dugometražni debi Uzvišenje dosegnuo je gledanost od 140 tisuća gledatelja.

Izdvojeno