EN HR
 • 'Cirkus' Charlieja Chaplina uz pratnju Zagrebačke filharmonije

  Projekcije kultnog filma uz glazbenu pratnju Zagrebačke filharmonije

  Info

  Redatelj: Charles Chaplin
  Scenarist: Charles Chaplin
  Producent: Charles Chaplin
  Glazba: Charles Chaplin
  Glumci: Charles Chaplin, Merna Kennedy, Al Ernest Garcia

  Zemlja: SAD
  Godina: 1928.
  Trajanje: 71'
  Početak prikazivanja: 20. studeni 2014.

  Nakon uspješnih projekcija filmova 'Nosferatu' i 'Krstarica Potemkin', Fil(m)harmonija predstavlja projekcije kultnog nijemog filma Charlieja Chaplina - 'Cirkus' - uz pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

  Ovim glazbeno-filmskim spektaklom obilježava se 125. rođendan legendarnog filmaša te 100. obljetnica postojanja lika Skitnice. 'Cirkus', crno-bijeli nijemi film iz 1928. godine, donosi nam priču o siromašnom i gladnom Skitnici kojeg u cirkusu zamjenjuju za džepara. Bježeći od policajaca koji jure za njim, on izvodi urnebesne napore kako bi im umaknuo te nehotice postaje hit točka. Nakon toga, vlasnik cirkusa poželi ga angažirati za stalni nastup i tek tada započinju prave avanture ovog antijunaka.

  Osim što je glumio, režirao i producirao film te skladao glazbu, Chaplin je izveo i većinu akrobatskih scena u filmu, nerijetko s nekoliko stotina ponavljanja. Film je ocijenjen kao jedna od najboljih filmskih komedija, a Chaplin je za njega primio i svog prvog Oscara, na prvoj ikad održanoj ceremoniji te nagrade.

  Program je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.