EN HR
 • 30.svibanj

  Projekcijom 'Posljednje kino predstave' danas se zatvara kino Europa

  Od omiljenog zagrebačkog kina opraštamo se uz prigodno druženje i filmske projekcije

  Četvrtak, 30. svibnja posljednji je radni dan kina Europa pod upravom Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, nakon čega se kino zatvara na neodređeno vrijeme. 

  Budućnost tog važnog nezavisnog kina koje je godišnje okupljalo oko 100 tisuća gledatelja i dalje je neizvjesna jer osim najave renovacije za koju nije predstavljena projektna dokumentacija, niti su iz gradskog proračuna alocirana sredstva, nikakvi konkretni odgovori od gradskih vlasti nisu došli.

  Naša dosadašnja upozoravanja na potencijalno štetne posljedice zatvaranja kina Europa usred godine – od otkazivanja planiranih programa i manifestacija, naglog prekida kontinuiteta posjećenosti do davanja preuranjenih otkaza zaposlenicima kina – nisu naišla na razumijevanje gradskih vlasti.

  Zbog svega navedenog izražavamo zabrinutost za budućnost kina koje je u posljednjih jedanaest godina postiglo status nezaobilaznog mjesta u kulturi grada Zagreba, ali i u cijeloj Europi, što pokazuje snažna podrška brojnih europskih institucija poput mreže Europa Cinemas i Europske filmske akademije, ističu iz UO ZFF. 

  Završni dio filmskog programa Doviđenja, kino Europa! počinje u 17 sati u dvorani Müller uz program Kino Bibijada i projekciju filma Zlogonje Raška Miljkovića, a završava u 20 sati u velikoj dvorani projekcijom Posljednje kino predstave Petera Bogdanovicha, nostalgične drame o odrastanju u jednom teksaškom gradiću u pedesetim godinama.

  Članovi Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, koja je posljednjih 11 godina upravljala kinom Europa, pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na oproštaju od kina uz filmske projekcije i prigodno druženje od 18 sati ispred i u predvorju kina Europa. 

  _________________________

  OBAVIJEST ZA PREDSTAVNIKE MEDIJA

  Uprava kina Europa bit će dostupna za medijske istupe i upite u četvrtak između 17 i 18.