EN HR
  • 26.lipanj

    Novo: SF drama 'Jupiterov mjesec'

    Iz Mađarske nam stiže neobična znanstveno-fantastična drama 'Jupiterov mjesec' redatelja Kornéla Mundrucza o sirijskom imigrantu koji dobije supermoći.

     

    Vizualno besprijekorna i politički provokativna parabola o superjunaku vodi nas na branike Tvrđave Europa (Jupiterov mjesec iz naslova naša je suvremena Europa usred izbjegličke krize i vladavine nacionalističkih političara poput mađarskog premijera Viktora Orbána). U znanstveno-fantastičnoj drami nominiranoj za Zlatnu palmu u Cannesu, mladi sirijski imigrant Aryan biva upucan tijekom pokušaja ilegalnog prelaska granice. Uplašen i u šoku, ranjeni Aryan dobiva moć slobodnog levitiranja. Završi u izbjegličkom logoru, gdje ga doktor Stern pokušava izvući u nadi da će iskoristiti njegovu nevjerojatnu tajnu.

     

    'Jupiterov mjesec' treći je film Kornéla Mundrucza koji je prikazan u konkurenciji filmskog festivala u Cannesu, a pamtimo ga po napetom horor trileru 'Bijeli bog' koji je 2014. pobijedio u canneskoj sekciji Izvjestan pogled. Ovu izvrsnu satiru koja tematizira položaj potlačenih u društvu kritičari su opisali kao "dalekog rođaka 'Planeta majmuna', pomalo nalik i Hitchcockovim 'Pticama'" (Peter Bradshaw, The Guardian). U podjednako intrigantnom 'Jupiterovu mjesecu' Mundruczó ponovno udružuje snage s glumicom i scenaristkinjom Katom Wéber koja još jednom manifestira svoju sklonost bizarnim zapletima.